BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Demonstration To Close The Electoral Campaign For The European Elections Of The Lega Nord Party

Salvini: "A börtönt kockáztatom, mert a baloldal úgy döntött, hogy az olasz határok védelme bűncselekmény"

Szombaton hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a palermói ügyészség Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre, korábbi belügyminiszterre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt. Válaszul Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes közzétett egy videót a közösségi médiában.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes közzétett egy videót a közösségi médiában, amelyben a migrációval szembeni fellépéssel kapcsolatos, ellene zajló jogi eljárásról beszél. Tegnap hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a palermói ügyészség Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre, korábbi belügyminiszterre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

Demonstration To Close The Electoral Campaign For The European Elections Of The Lega Nord Party
Fotó: NurPhoto via AFP

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben – belügyminiszterként – nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén.

A friss videóban Salvini kijelentette: 

Soha a történelem során egyetlen kormányt és minisztert sem vádoltak vagy vádolnak azzal, hogy megvédte saját országa határait. Az alkotmány 52. ​​cikkelye kimondja: a haza védelme az állampolgár szent kötelessége. Bűnösnek vallom magam, amiért megvédtem Olaszországot és az olaszokat. Bűnösnek vallom magam a szavam betartásában.

A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya 2019 augusztusában tizenkilenc napig várakoztatta az Open Arms hajóját. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást. 2020 nyarán a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek között túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben. Az Instagram-oldalán azt írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne.

Salvini ügyvédje, Giulia Bongiorno Palermóban tartja védőbeszédét október 18-án. Salvini arra a napra kérte a parlamenti képviselőket, hogy mindannyian a bíróság előtt legyenek, amely így egyben utcai tüntetés háttere is lesz. Erőteljes kezdeményezés, amelyet a Liberónak adott interjújában Salvini így magyarázott: „Politikai felelőssége van a baloldalnak, amely úgy döntött, hogy bosszút áll rajtam, és bíróság elé állít. Egy film, amit már láttunk Silvio Berlusconival, és amelyet – bizonyos szempontból – még Donald Trumppal is látunk.”

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.