BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Italian Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini (L)shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) in the Carmelite monastery of the prime minister's office in Budapest on May 2, 2019 during their press conference. Salvini is on a one-day official visit to Hungary. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Salvini Budapesten: Lázárral már találkozott, Orbánhoz tart

Budapestre érkezett a migráció miatt hazájában perbe fogott olasz miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini, aki egyben az infrastruktúráért felelős közlekedési miniszter is, ebben a minőségében Lázár János építési és közlekedési miniszterrel már találkozott is, és konzultálni fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel , akivel az előzmények alapján sok megbeszélnivalója lehet.

Budapesten tartózkodik a hazájában egy migrációs ügy miatt perbe fogott Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, aki a nap folyamán Orbán Viktorral is találkozni fog.

Italian Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini (L)shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) in the Carmelite monastery of the prime minister's office in Budapest on May 2, 2019 during their press conference. Salvini is on a one-day official visit to Hungary. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) migráns
Matteo Salvini és Orbán Viktor kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, ez a kép egy korábbi budapesti találkozásukkor készült 2019-ben Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Infrastrukturális és közlekedési miniszteri minőségében az olasz politikus, a magyar kormánypártokkal a nemzetközi politikai színtéren szövetséges Északi Liga vezetője az unió közlekedési minisztereinek informális találkozóján vesz részt, amelyet Budapest az EU soros elnökeként rendez. 

Ezen az ülésen Salvini már találkozott Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, aki az MTI jelentése szerint bevezetőjében elmondta: a közlekedés is egy olyan kulcsterület, amelynek a fejlesztése kulcsfontosságú a gyengélkedő európai versenyképesség javításához.

A későbbiekben Matteo Salvini Orbán Viktor miniszterelnökkel, régi politikai szövetségesével folytat megbeszéléseket, akivel miniszteri szakterületén kívül minden bizonnyal számos európai politikai természetű megvitatnivalója is lesz.

Orbán Viktor a Salvini elleni vádemelésről: aki Európát védi, büntetésekkel néz szembe

Matteo Salvini ellen emeltek vádat az olasz hatóságok, amiért nem engedélyezte egy migránshajó kikötését. Noha Giorgia Meloni miniszterelnök szerint is csak a munkáját végezte a történések idején belügyminiszter Salvini, az ügyészek emberrablással vádolják.

A két politikus már sokszor találkozott az elmúlt években, Budapesten is és másutt is. Még szorosabbra vonta a kapcsolatot pártjaik között, hogy a júniusi választások után felállt új Európai Parlamentben Salvini pártja is csatlakozott a Fidesz és mások alapította Patrióták Európáért frakcióhoz

Fontos közös téma: az európai migráció

A két politikus egyik fontos témája a tömeges európai bevándorlás problémája, amelyet az olasz hatóságok Salvini számára – hiába az ország kormányfőhelyettese – igyekeznek személyes problémává fordítani. 

A hét végén a palermói ügyészség hat év börtönbüntetés kiszabását kérte Salvinire, mert 2019-ben – belügyminiszterként – nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén. „A börtönt kockáztatom, mert a baloldal úgy döntött, hogy az olasz határok védelme bűncselekmény” – reagált az olasz politikus, aki budapesti utazása előtt a hírek szerint köszönetet mondott Orbán Viktornak, aki az események nyomán nyilvánosan megvédte őt. Az Open Arms ellen egyébként feljelentést tesz a volt belügyminiszter.

Az egy évtizede tartó felerősödött migrációs nyomás és az azt övező politikai és biztonsági problémák állandó témái a híreknek Európában és Magyarországon is. Hazánkat még júniusban hatalmas bírsággal sújtotta menekültpolitikája miatt az Európai Unió Bírósága. A bírság összege kétszázmillió euró, valamint további napi egymillió euró – Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter csütörtökön közölte: Magyarország nem fizet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.