BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új állam jön létre Európában, nyugati bankok segítették Prigozsint – heti összefoglaló

A bejelentett tervek szerint megalakul egy új állam, ami muszlim vezetés alatt áll majd, ezzel pedig létrejön az iszlám Vatikán. Többek között a JPMorgan Chase és a HSBC is továbbította az egykori Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin afrikai cégeinek az utalásait. Heti összefoglaló

Ami most történik Albániában, az túlzás nélkül korszakos jelentőségű. A bejelentett tervek szerint megalakul egy új állam, ami muszlim vezetés alatt áll majd, ezzel pedig létrejön az iszlám Vatikán. Szuverén államot alakítanának ki az albán fővárosban, Tiranában, amit a bektási muszlimoknak adnak. Ezzel a lépéssel a mérsékeltséget, a toleranciát és a békés együttélést szeretnék előmozdítani.

A leendő új muszlim állam területe egynegyede lesz a Vatikánénak
Fotó: Shutterstock

Ennek megértéséhez érdemes tudni, hogy a 2,4 milliós albán népesség nagyjából fele muszlim vallású, a másik 50 százalékot katolikus és ortodox keresztények, illetve egyéb kisebb vallási közösségek követői képezik. A bektási rend követői az albániai muszlimok mintegy 10 százalékát teszik ki a legutóbbi népszámlálás adatai szerint. Az iszlám Vatikán egyébként a maga leendő huszonhét hektárjával negyedakkora mint a Vatikán.

Prigozsin: súlyos titkokra derült fény egy évvel a Wagner-vezér halála után – a legnagyobb nyugati bankok segítették

Többek között a JPMorgan Chase és a HSBC is továbbította az egykori Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin afrikai cégeinek az utalásait – derül ki a Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) nevű washingtoni agytröszt friss jelentéséből.

A kiszivárgott iratok szerint a Wagner egy szudáni fedőcége, a Meroe Gold bányavállalat 2017-ben ipari felszerelést tudott vásárolni Kínából úgy, hogy az utalások a JPMorgan és a HSBC rendszerein is keresztül futottak. Bár Prigozsint már 2016-ban szankcionálták az amerikaiak,

a Meroe Gold akkor még nem szerepelt a szankciós listákon, oda csak 2018-ban került fel, min Prigozsin által ellenőrzött vagy tulajdonolt vállalkozás.

A C4ADS jelentése szerint a tranzakciók bizonyítják, hogy Prigozsin és a Wagner csoport nem lett volna képes afrikai hídfőállást kiépíteni anélkül, hogy hozzáfért volna legitim pénzügyi szereplők szolgáltatásaihoz. A szervezet szudáni és közép-afrikai köztársasági növekedése legális és illegális rendszerek összefonódásának az eredménye a think tank véleménye szerint.

Szijjártó Péter: a világon alig akad párja a magyar külügyminiszternek – és ez sok mindenről árulkodik

Meghatározó mérföldkőhöz ért Szijjártó Péter szeptember 23-án. A kormányzati honlap tanúsága szerint ugyanis éppen ma ünnepli tízéves évfordulóját külgazdasági és külügyminiszterként. Amennyiben helytálló a Wikipédia vonatkozó gyűjtése,

Szijjártó Péter a világ 11. leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere.

Ezen a listán Raşsit Meredow áll az élen, aki 2001. július 7-e óta vezeti Türkmenisztán diplomáciáját. Nem lehet nem észrevenni, hogy az első harminc legrégebben regnáló külügyminiszter között a magyaron kívül mindössze egy európai ország képviselteti magát: Svájcban Ignazio Cassis 2017. november 1-jétől látja el a külügyminiszteri feladatokat.

A nyugati világ alulreprezentáltsága az itteni kormányzati berendezkedések instabilitására is utal.

Hatalmasat kaszálhatnak egy új állampapírral

Állampapírra váltható utalványt nyerhetnek a Magyar Államkincstár (MÁK) meglévő és új ügyfelei. A nyereményjátékon azok indulhatnak, akik új értékpapírszámlát vagy gyermeküknek Start-számlát nyitnak, és azon legalább 100 ezer forintért vásárolnak állampapírt, vagy már meglévő számlájukon ugyanennyi összeget fektetnek állampapírba szeptember 23. és november 30. között – derült ki a Magyar Államkincstár hétfői közleményéből.

Az új kampány fő célkitűzése az, hogy felhívja a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, valamint arra is, hogy a megtakarításukat befektetni szándékozók ezt díjmentesen és biztonságban megtehessék a Magyar Államkincstáron keresztül.

A Vatikán bejelentette: Ferenc pápa beteg

Betegség miatt le kellett mondania hivatalos programját a pápának. Az egyházfő audienciáját és a külföldi útjait is törölték. Ferenc pápa influenzával küzd, de a hírek szerint nincs komoly baja, a programok elhalasztása mindössze elővigyázatosságból történt. Ezzel együtt az idős pápa egészségi állapota miatt sokakat foglalkoztat a vatikáni trón sorsa. Bár nincs a legjobb egészségi állapotban, Ferenc az év elején megjelent Élet – Történetem a történelemben című memoárjában azt írta, hogy nem követi XVI. Benedek példáját, és soha nem gondolt arra, hogy lemondjon. Ugyanakkor szót ejtett arról is, hogy uralkodása kezdetén aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint lemond, ha rossz egészségi állapota miatt nem tudja ellátni feladatait.

Vatikáni megfigyelők szerint csak idő kérdése, hogy a Sixtus-kápolnában összeüljön a bíborosok konklávéja, hogy megválassza a következő pápát. A konklávé a világ egyik leghatalmasabb választói testülete, jelenleg 236 bíboros van, de csak 125-en fiatalabbak 80 évnél, így ők jogosultak szavazni a következő pápáról. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.