BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán katonai alakulatokat vádol nácizmussal Robert Fico

A szlovák miniszterelnök szerint Ukrajnában a nácikhoz köthető alakulatok is harcolnak. Szerinte az ukrán hadsereg több zászlóalja is náci jelképeket hord, és ezt nem szabadna megengedni. Robert Fico közölte, hogy a nemzetközi közösségnek együtt kell fellépnie az ellen, hogy a nácizmus újra normává váljon Európában.

A nemzetközi közösségnek nem lenne szabad megengednie, hogy Ukrajnában náci jelzéseket viselő, és annak megfelelően viselkedő alakulatok harcoljanak – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a szeredi (Sered) holokausztmúzeumban tett látogatása során hétfőn. A szlovák miniszterelnök a Galántai járásbeli Szereden arról beszélt, hogy az antifasizmus és a holokauszt áldozataira való emlékezés az állami oktatási program gerincét kell hogy alkossa, és minden középiskolásnak meg kellene látogatnia egy ilyen múzeumot, hogy saját szemével lássa, mit követtek el a nácik és a (szlovák) fasiszták.

Slovak PM Robert Fico's first visit to Handlova since assassination attempt months ago
Robert Fico a szeredi (Sered) holokausztmúzeumnál beszélt az ukrán náci alakulatokról / Fotó: AFP

Robert Fico hozzáfűzte: a világ hazugsággal és hamissággal van tele, amikor egyesek ezeknek a rendszereknek a bűntetteiről beszélnek, egyúttal a holokauszt áldozatait sértő „hihetetlen kompromisszumokat” tesznek.

Mindannyian a fasizmusról, a nácizmusról beszélünk és közben csendben toleráljuk, hogy Ukrajnában olyan alakulatok vannak, amelyek teljesen egyértelmű jelzéseket viselnek, és olyan mozgalmakhoz kötődnek, amelyeket ma veszélyesnek és tiltottnak tartunk, de mivel egy geopolitikai küzdelemről van szó, ez senkit nem zavar

– jelentette ki Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A szlovák kormányfő azt mondta: jelenleg Szlovákiában is „nagy könnyedséggel” aggatják rá bárkire a fasiszta jelzőt, egyesek hajlamosak azonnal így bélyegezni meg bárkit, akinek valamiről más a véleménye. Hozzátette: éppen ezért nem egy patetikus beszéddel akar tisztelegni az áldozatok emléke előtt, hanem ilyen módon akar cselekvésre buzdítani.

„A nemzetközi közösségnek el kellene ismernie, hogy Ukrajnában nem harcolhatnak olyan alakulatok, amelyek náci jelzéseket viselnek, és gyakran ennek megfelelően is viselkednek” – szögezte le Robert Fico.

Fico sem ússza meg az uniós baloldal bosszúját - forrásmegvonással fenyegetik

Az Európai Bizottság olyan tervezeten dolgozik, amelynek elfogadása esetén a szlovák kormányt elítélhetik a demokrácia leépítéséért, egyszersmind uniós forrásokat is visszatarthatnak. Brüsszel több opciót is vizsgál, hogy hogyan tudná rábírni a tagállamot az uniós normák betartására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.