BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Államok megfenyegette, Izrael rögtön engedelmeskedett

Hatott az Egyesült Államok fenyegetése, miszerint ha Izrael nem enyhít a gázai humanitárius válságon, akkor leállíthatja a támadó fegyverinek szállítását. Izrael napokon belül számos intézkedést hozott, köztük szerdán több tucat kamionnyi segélyt beengedett Gázába.

Izrael segélyt engedett Gázába szerdán, miután a legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy beszünteti a fegyverszállításait a zsidó államnak, ha 30 napon belül nem enyhít jelentősen az övezetben kialakult humanitárius válságon. Az ötven kamiont Jordánia küldte élelmiszerrel, vízzel, egészségügyi és menedékül szolgáló felszerelésekkel megrakodva. A segélyek elosztását a COGAT izraeli katonai szerv felügyeli.

Izrael Daily Life In Gaza Amid Hamas-Israel Conflict
Palestinians receive cooked food rations as part of a volunteer initiative in a makeshift displacement camp in Deir Al-Balah, Gaza Strip, on September 23, 2024, amid the ongoing war between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto) (Photo by MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Izrael humanitárius segélyt engedett a Gázai övezetbe /Fotó: AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap levelet küldött az izraeli Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős és Yoav Gallant védelmi minisztereknek, amelyben figyelmeztették őket, hogy Izrael megsérti Joe Biden amerikai elnök februári végrehajtási rendeletét, amely alapján írásban kell biztosítékot adnia arra, hogy önkényesen nem korlátozza a humanitárius segélyek eljuttatását.

A két miniszter szerint szeptemberben a háború kezdete óta a legkevesebb segély érkezett Gázába és nyilvánvaló, hogy az övezet északi részét teljesen elszigeteli Izrael a segélyszállítmányoktól. A miniszterek több intézkedést is várnak a zsidó államtól a humanitárius válság enyhítésére. Kilátásba helyezték, hogy ha ezeket a zsidó állam nem teszi meg 30 nap alatt, akkor beszüntethetik az amerikai támadófegyverek átadását.

Az amerikai figyelmeztetés következtében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök péntekre rendkívüli kormányülést hívott össze, hogy megvitassák a Gázának nyújtott humanitárius segélyek bővítését 

– értesült a The Times of Israel névtelenséget kérő informátoroktól.

Izrael konstruktívan reagált a figyelmeztetésre, egy sor lépést tett a segélyek növelésére. A kormányzat bízik abban, hogy ez így is marad – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője. Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig szerdán számolt be az izraeli intézkedésekről:

  • az elmúlt napokban újra megnyitotta az Erez átkelőt a Gázai övezet északi részén
  • új megközelítési útvonalat nyitott az övezet déli részéről az északira
  • a déli részre is utat nyitottak a segélyszállítmányoknak
  • engedélyezte az ENSZ és más humanitárius szervezeteknek új raktárak és egyéb gyűjtőhelyiségek kialakítását a Gázán belüli segélyek tárolására
  • 12 hónapra eltekint a fenti szervezetek szállítmányai kapcsán a vámáru-nyilatkozatoktól

Izrael hétfőn harminc segélyszállító teherautót engedett be Gázába. Embervédő csoportok szerint azelőtt közel két hétig viszont semmilyen szállítmányt nem engedélyezett a gázai palesztin lakosság részére, ami korábban is előfordult.

Netanjahut Hitlernek, a gázai háborút népirtásnak nevezte a török elnök

A török elnök Netanjahut Adolf Hitlerhez hasonlította. Erdogan szerint a világnak össze kell fognia, hogy megállítsák a palesztinok ellen Izrael által végrehajtott népirtást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.