BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Turkish President Recep Tayyip Erdogan

Netanjahut Hitlernek, a gázai háborút népirtásnak nevezte a török elnök

A török elnök Netanjahut Adolf Hitlerhez hasonlította. Erdogan szerint a világnak össze kell fognia, hogy megállítsák a palesztinok ellen Izrael által végrehajtott népirtást.

Izrael előbb-utóbb megfizeti majd az árát annak a népirtásnak, amelyet egy éve indított el a palesztinok ellen – üzente Recep Tayyip Erdogan török államfő az X-en hétfőn, a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen elkövetett támadásának első évfordulóján.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Erdogan népirtásnak nevezte a gázai háborút, és nemzetközi fellépést követelt Izrael ellen / Fotó: Anadolu via AFP

A terrortámadás első évfordulóján Erdogan azt emelte ki, hogy az izraeliek egy éve a világ szeme láttára „élő, egyenes adásban követnek el merényletet az egész emberiség ellen”.

Pontosan 365 napja 50 ezer testvérünket mészárolták le, többségében nőket és gyerekeket. Az emberiség összefogott Hitler ellen, és most is hasonlóan fogunk cselekedni Netanjahut és az ő gyilkosai esetében 

– írta a török elnök, megismételve, hogy Izrael számtalan emberiség elleni és háborús bűnért felelős.

A tavaly október 7-én Izrael déli térségében végrehajtott terrortámadásban 1200 ember halt meg, háromezren pedig megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett a Gázai övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

A konfliktusnak eddig több mint 41 ezer halálos áldozata van a Gázai övezetben.

Erdogan Izrael nukleáris fegyvereinek ellenőrzésére szólított fel

Már több mint ezer ügyvéd fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki az izraeli háborús bűnöket.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.