BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Észak-Korea nagy durranásra készül – bármelyik pillanatban robbanthatnak

Déli hírszerzési források szerint Phenjan fel akarja robbantani a határon átvezető utakat. Észak-Korea katonákat is vezényelt a határra.

Észak-Korea kész felrobbantani a félsziget déli részére vezető utakat – közölték hétfőn Szöulban, miközben tovább folyik a két fél között a vita a drónokról is, amelyeket a vádak szerint a déliek küldtek Phenjan légterébe.

Észak-Korea
Dél-koreai katona a határnál. Észak-Korea a határ túloldalán lévő utak felrobbantására készül / Fotó: AFP

„Az utakra paravánokat telepítettek, és ezek mögött dolgoznak, készülnek az utak felrobbantására” – idézte a Deutsche Welle internetes kiadása Li Szungdzsunt, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának szóvivőjét, aki szerint 

az akcióra bármelyik pillanatban sor kerülhet.

A lépés a Koreai-félszigeten hetek óta tartó, egyre növekvő feszültséget követi. Észak-Korea háromszor vádolta meg Dél-Koreát azzal, hogy drónok segítségével propagandaanyagokat dobott le a területe fölött, és azzal fenyegetőzött, hogy erőszakkal válaszol, ha ez ismét megtörténik.

A Reuters tudósítása szerint Kim Jodzsong, a Kim Dzsongun északi-koreai vezető testvére ugyancsak hétfőn éles hangú közleményben a dél-koreai hadsereget tette felelőssé a „dróntámadásokért”, de hozzátette, hogy a Egyesült Államokat is felelősség terheli.

Egységben az ellenséggel szemben

A hangnem egyre élesebb, Észak-Korea védelmi minisztériuma vasárnapi közleményében közölte, hogy több katonai egységet is a határ közelében helyezett el, és „teljes mértékben felkészült tűz nyitására”, és „hamukupaccá változtatja” Dél-Koreát, ha az megtámadja.

Észak-Korea
Észak-Korea hónapok óta aknásítja a határt / Fotó: AFP

Ku Bjungszam, a dél-koreai egyesítési minisztérium munkatársa szerint az utak felrobbantásának a tervét valószínűleg az motiválta, hogy a közös ellenségre összpontosítva erősítsék az egységet Észak-Koreán belül. Korábban aknákat is telepítettek a két ország határára.

Átfogó támadástól nem tartanak

Phenjan gyakran használ háborús retorikát a rakétakísérletek előkészítése során, amelyek végrehajtását az ENSZ megtiltotta. Szakértők szerint egy átfogó támadás valószínűtlen, tekintettel Dél-Korea és szövetségese, az Egyesült Államok túlerőre és létszámfölényére.

A határon átnyúló utak lerombolása azonban komoly csapást jelentene a két ország békés egyesítése érdekében végzett több évtizedes munkára.

Tavaly januárban Kim Dzsongun észak-koreai diktátor módosította az alkotmányt, hogy törölje az újraegyesítésről szóló szöveget, és a délieket „változatlan fő ellenségének” nyilvánította.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.