BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Iran Reaction Protest Against Killing of Hassan Nasrallah
Fattah-2

Fattah-2: Irán szuperfegyvere, amelyik rést ütött Izrael légvédelmi rendszerein

Teherán szuperfegyvere, a Fattah-2 hiperszonikus rakéta még az izraeli Vaskupolán is képes volt átjutni. Az Iránban kifejlesztett rakétát a hiperszonikus siklórepülők és a hiperszonikus cirkálórakéták ötvözetéből hozták létre. Izrael hatalmas szerencséje, hogy a támadás eredményessége alapján kijelenthető: a Fattah-2 még nincs teljesen készen.

A Fattah-2 rakéta különlegessége, hogy Irán összegyúrta a hiperszonikus siklórepülőket a hiperszonikus cirkálórakétákkal. Irán a robbanófej alakját és meghajtását az X-51 hiperszonikus cirkálórakétáról mintázta. A rakéta hordozótestét viszont a siklórepülők mintájára álmodták meg. Így a Fattah-2 ötvözi a cirkáló és ballisztikus rakéták legjobb tulajdonságait.

Iran Reaction Protest Against Killing of Hassan Nasrallah
Fattah-2
A Fattah-2 ötvözi a cirkáló és a ballisztikus rakéták legjobb tulajdonságait / Fotó: NurPhoto via AFP

A Fattah-2 rakéta tehát két részből áll – kezdte az elemzést az Islamic World News. A hordozója egy szilárd üzemanyaggal hajtott test, ez a Fattah-1-eshez képest nem változott. A robbanófej pedig az X-51 rakéták mintájára készült, folyékony üzemanyaggal hajtva. Ebben is eszközöltek az iráni mérnökök változtatásokat, a légbeömlőt megszüntették és egy rakétahajtóművet építettek a robbanófejbe.

Így épül fel az iráni szuperfegyver, a Fattah-2

A rakéta robbanóanyaga a robbanófej orrában kapott helyet. A rakétának ez a része, a 500 kilogrammot nyom, ebből 200 kilogrammot tesz ki a benne lévő robbanóanyag. Ezt követi a GPS alapú irányítórendszer, valamint az azt működtető számítógép. Ennek a résznek a dolga, hogy a rakétát eljuttassa a célpontig. A rakéta harmadik negyedében kapott helyet az üzemanyagtartály, végül pedig a hajtómű. Ez a Fattah-2 egyik legérdekesebb része. Mint említettük az iráni mérnökök a hiperszonikus siklórapülők mintájára alkották meg a hajtóművet, vagyis a Fattah-2 még nagy sebesség mellett is képes változtatni a röppályáján. Ez a tulajdonsága teszi igazán félelmetessé a fegyvert. 

A teljesen összeszerelt és feltöltött rakéta több mint 4 tonnát nyom.

A robbanófej mögött a Fattah-2 rakéta testén négy borda található párokba rendezve. Az első pár rögzítve van a robbanófej vonalában, a másik pár viszont képes mozogni és a rakéta teste körül forogni. A rögzített bordán segítenek egyben tartani a rakétát, miközben a második pár a mozgékony manőverezésért felel.

Mi az a szilárd üzemanyag és miért rendkívül fontos a nukleáris hadviselésben?

Észak-Korea gőzerővel dolgozik a Hwaszong-18 interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén, ami már egy szilárd hajtóanyaggal rendelkező fegyver lesz. A szilárd üzemanyagok legcélszerűbb felhasználási területe az atomfegyverrel felszerelt rakéták esetében van. Szakértők szerint, ha Phenjannak sikerült kifejleszteni a szilárd üzemanyag-technológiát, akkor radikálisan megnő a nukleáris hadereje.

Milyen sebességre képes az iráni Fattah-2 rakéta?

A Fattah-2 rakéta képes akár a hangsebesség tízszeresével is repülni. Ez a körülbelül 10 Mach-os teljesítmény félelmetessé teszi a fegyvert, hiszen a légvédelmi rendszerek nehezen tudnak mit kezdeni vele. Azonban a rakéta mérete miatt nem lehet elegendő üzemanyaggal feltölteni ahhoz, hogy ezt a sebességet huzamosabb ideig fenn tudja tartani. A szakértők szerint a 10 Mach-os végsebesség ellenére a becsapódáskor a Fattah-2 nagyjából 5 Mach sebességre lehet képes.

Milyen messzire tud ellőni Irán a Fattah-2 rakétával?

A Fattah-2 rakéta hatótávolsága ugyan nem vetekszik a nagy, vagy interkontinentális ballisztikus rakéták képességeivel, viszont a hagyományos harcászati rakétákat bőven felülmúlja. A hatótávolságát nagyjából 1400 kilométerre teszik, viszont egyes szakértők szerint akár 1800 kilométerre is el lehet vele lőni. Ez egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétának felel meg.

Teherán és Tel-Aviv között a távolság légvonalban több mint 1 585 kilométer, szóval Irán a fővárosából is képes lehet elérni Izrael szívét.

Mennyibe kerül az iráni szuperfegyver, a Fattah-2?

A Fattah-2 rakéták darabja körülbelül 100 ezer dollárba, jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintba kerülnek – erről az LBCI Lebanon írt. A portál azt közölte, hogy október elsején Irán nagyjából 20 millió dollár, vagyis több mint 7 milliárd forint értékben lőtt ki Fattah-2-es rakétákat Izraelre.

Így működik a Fattah-2 rakéta, ami rést ütött az izraeli Vaskupolán

A Fattah-2 rakéta hordozója szilárd üzemanyaggal működik. Ennek a hordozónak a dolga a robbanófejet kivinni a légkörből, egészen a világűrbe. Itt a robbanófej leválik a hordozóról és a gravitáció elkezdi visszahúzni a Földre. A robbanófej, miután beért a Föld légkörébe nagyjából 100 kilométeres magasságig zuhan, ahol elkezd a hiperszonikus siklórepülők működése alapján manőverezni.

A légkörbe történő beéréskor a robbanófej akár 15 Mach sebességet is elérhet. A korábban már említett rögzített bordáknak feladata, hogy ellenálljon az emelőerőnek, amikor a Fattah-2 elkezd manőverezni a légkörben. A robbanófej ekkor viszonylag hosszabb ideig siklik, folyamatos csökkenés mellett.

Siklás közben a rakétának nem csak a magassága, de a sebessége is csökken. Ekkor kapcsol be a Fattah-2 robbanófejébe épített folyékony üzemanyaggal működő rakétahajtómű, ami a már említett 5 Mach sebességen stabilizálja a töltetet. A Fattah-2 különlegessége a ballisztikus rakétákhoz képest, hogy hosszú időt tölt nem messze a tengerszint feletti magasságtól. Ebben a szakaszban a robbanófej a második pár, tengelye körül forgó borda párnak köszönhetően úgy képes manőverezni a célba érésig, mint egy cirkálórakéta.

A cirkáló- és a ballisztikus rakéta szerelemgyereke a Fattah-2-es

A Fattah-2-ben az iráni mérnökök összegyúrták a cirkáló- és a ballisztikus rakéták legfontosabb tulajdonságait. A cirkálórakéták jól manőverezhetők, viszont alacsonyabb a végsebességük. Ahhoz, hogy megfelelően gyorsan tudjanak becsapódni, sokszor repülőgépekről kell indítani őket. A ballisztikus rakéták rendkívül nagy sebességgel csapódnak a célpontjukba, viszont nem képesek menet közben változtatni a röppályájukon.

A Fattah-2 az űrből érkezik vissza a földre, a zuhanás közben pedig eléri azt a nagy sebességet, amit a ballisztikus rakéták. Szintén hasznos tulajdonsága, hogy így könnyen indítható a földről is. A légkörben viszont már képes a cirkálórakéták mozgékonyságához hasonlóan manőverezni, így a rakétavédelmi rendszerek számára kifejezetten nagy kihívás elhárítani a becsapódást.

Szakértők szerint az iráni mérnökök megoldása rendkívül innovatív és kreatív, hosszú távon pedig átírhatja a rakétákkal történő hadviselést.

Ezeknek a tulajdonságoknak a keveredése azt eredményezi, hogy a Fattah-2 teljesen új fegyvertípusnak számít. A szabvány elnevezése Hypersonic Cruise Glide Vehicle (magyarul Hiperszonikus Cirkáló Sikló Jármű), rövidítve HCGV.

A Fattah-2 iráni szuperfegyver tulajdonságai

  • Típus: Hypersonic Cruise Glide Vehicle
  • Származási hely: Irán
  • Gyártó: IRGC Aerospace Force
  • Gyártás éve: 2023
  • Hossz: 12 méter
  • Átmérő: 50-80 centiméter
  • Súly: körülbelül 4 tonna
  • Robbanófej: 500 kilogramm
  • Robbanóanyag: 200 kilogramm
  • Navigáció: GPS nyomkövető
  • Üzemanyag: Hordozó rakéta szilárd, robbanófej folyékony üzemanyag
  • Hatótávolság: 1400-1800 kilométer
  • Sebesség: Légkörbe belépéskor 15 Mach, becsapódáskor 5 Mach

Az izraeli légvédelmi rendszer

Hiába vetette be Irán a Fattah-2 szuperfegyver, a kilőtt rakéták többségét még így is elhárította az izraeli légvédelmi rendszer. Ez annak köszönhető, hogy a zsidó államot egy amerikai pénzből fejlesztett, több rétegű pajzs óvja a támadásoktól. Ez a védelmi rendszer a Vaskupolából, Dávid parittyájából és a Nyílból áll össze.

Az izraeli védelem leghíresebb része a Vaskupola. A 2011-ben felállított rendszer a rövid távú rakéták és a tüzérségi lövedékek kivédésére lett tervezve. A Vaskupola három részből áll. Egy radarrendszerből, ami észleli a beérkező rakétákat és megállapítja a becsapódás helyét. A védelem csak akkor aktiválódik, ha a fenyegetés lakott területre csapódna be. Ennek az az értelme, hogy a rendszer ne pocsékolja az elfogórakétákat a nem veszélyes támadásokra. Ha a beérkező lövedék fenyegetést jelent, akkor a rakétaindító egység kilövi az elfogórakétát, ami a vezérlőegység vezet bele a beérkező rakétába.

Dávid Parittyája a ballisztikus és cirkálórakétákat hárítja el. Ez egy 2017 óta működő védelmi rendszer, ami a közepes és hosszútávú rakéták ellen védi Izraelt. Dávid parittyáját az izraeli és az amerikai mérnökök közösen fejlesztették ki.

A Nyíl rendszer szintén 2017 óta működik, de a Nyíl 3-at 2023-ban tesztelték először. A fegyvert a légkörön kívülről érkező rakéták elfogására tervezték. A Nyíl 3 különlegessége, hogy nincs felszerelve robbanófejjel, a rakétákat pusztán a becsapódás erejével robbantja fel biztonságos magasságban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.