BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
aradi vétanúk, zászló

Hősök: az aradi vértanúkra emlékezik Magyarország – félárbócon a nemzeti lobogó

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt. Az aradi tizenhárom és az elsőfelelős magyar miniszterelnök halálának évfordulója nemzeti gyásznap.

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, vasárnap reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

aradi vétanúk, zászló
Hősök: az aradi vértanúkra emlékezik Magyarország – félárbócon a nemzeti lobogó / Fotó: Bruzák Noémi

Az eseményen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a kormány több tagja. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad

a nemzeti gyásznapon.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében végezték. A ceremónián közreműködtek a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred katonái, a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály.

Nemzeti gyásznap: az aradi vértanúkra emlékezik Magyarország

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Az aradi 13:

  1. Aulich Lajos,
  2. Damjanich János,
  3. Dessewffy Arisztid,
  4. Kiss Ernő,
  5. Knézich Károly,
  6. Láhner (Lahner) György,
  7. Lázár Vilmos,
  8. Leiningen-Westerburg Károly,
  9. Nagysándor József,
  10. Poeltenberg Ernő,
  11. Schweidel József,
  12. Török Ignác,
  13. Vécsey Károly .

Példát mutattak életükkel és halálukkal, szenvedélyes, hazáért vívott harcukkal és sírig tartó hűségükkel. A tizennégy mártír halála nem volt hiábavaló, Magyarország ma szabad és független ország. Valósággá vált mindaz, amiért a hős férfiak 175 évvel ezelőtt életüket adták" – hangzott el az eseményen.

A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.