BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Izraeli háború, évforduló: Izrael rakétazáporok közepette emlékszik meg a Hamász támadásáról

A Hamász egy éve indított támadást Izrael ellen, azóta pedig többfrontos háborúba kezdtek a húszi lázadókkal, a Hezbollahhal és Iránnal. Izrael már hajnalban megkezdte a megemlékezéseket a Hamász október 7-ei támadásának áldozataira, de közben újabb rakéták zúdulnak a zsidó államra, amit nem hagynak válasz nélkül.

Izraelben megkezdődtek az egyéves évfordulós megemlékezések a Hamász október 7-ei támadására: többen visszatértek és virrasztanak a mészárlások helyszínein, de vannak, akik az évfordulót is arra használják ki, hogy a túszokért megmentéséért emeljenek szót. Izrael-szerte és a világ több nagyvárosában is egész napos eseménysorozatok vannak tervben, melyek emléket állítanak a példátlan támadásnak. Isaac Herzog elnök egy perc néma csenddel kezdte a napot 6 óra 29 perckor, amikor megkezdődött a Hamász támadása egy évvel ezelőtt.

Izrael, Hamász, megemlékezés, október 7.
Izrael rakétazápor közepette emlékszik meg a Hamász október 7-ei támadására / Fotó: JOHN WESSELS

Világszerte megrendezésre kerültek események, melyeken megemlékeznek a Hamász támadásában elhunytak előtt, illetve, hogy támogassák a palesztinokat. Mindeközben az izraeli háború aktívan zajlik: a megemlékezéseket követően a Hamász újabb rakétákat lőtt Izraelre, az izraeli hadsereg (IDF) pedig választámadást indított, most viszont ők is megemlékeztek a Hamász első rakétazáporáról. A konfliktus kezdete óta 

  1. több mint 1 200 izraeli halt meg, köztük főként civilek, 
  2. a Gázából elrabolt túszok közül még mindig 97-en fogságban vannak,
  3. az izraeli akciók során romba dőlt épületek miatt pedig a 2,4 millió lakos jelentős része otthon nélkül maradt.

Az ENSZ megerősítette, hogy a palesztin áldozatok száma eléri a 41 870-et, akik közül a legtöbb civil áldozat – írja a Bloomberg az AFP beszámolója alapján.

Izrael többfrontos háborúja

A konfliktus nem korlátozódik Gázára: északon, Libanonban is harcok zajlanak a Hezbollah terrorszervezet és Izrael között. A libanoni harcok több mint 1 110 halálos áldozatot követeltek már, és több mint egymillió embert kényszerítettek menekülésre. A regionális háború lehetősége is fenyeget, mivel Irán a Hezbollahot támogatva rakétákat lőtt ki Izraelre, válaszul egy korábbi izraeli támadásra.

Valami nagyon nem stimmel: Irán hirtelen leállította a légi közlekedését

Irán repülőterein törölték a járatokat hétfő reggelig. A beszámolók arról szólnak, hogy Irán repülőterein törölték a járatokat helyi idő szerint vasárnap este 9 órától hétfő reggel 6-ig. Ezt a döntést az ország polgári légi közlekedési hatóságának szóvivője jelentette be. Az indoklás, amennyire szűkszavú, annyira vészjósló: a járatokat műveleti korlátozások miatt törölték.

A harcok hatalmas humanitárius válságot eredményeztek Gázában, ahol 

az emberek tömegesen szenvednek élelmiszer- és vízhiánytól, és az állandó bombázások miatt folyamatos félelemben élnek. 

A menekültek arról számoltak be, hogy a helyzet tarthatatlanná vált számukra, mivel éheznek, és a bombázások miatt nem tudnak nyugodtan élni. A nemzetközi közösség továbbra is megosztott a konfliktus kezelésében, és bár sokan felszólalnak a palesztin nép támogatása mellett, mások Izrael biztonságának fontosságát hangsúlyozzák a terrorizmus elleni küzdelemben.

Bejrút elleni rakétaesővel kezdte a háború évfordulóját Izrael

Hétfőre virradó éjjel újabb hatalmas robbanások rázták meg Bejrútot, az IDF újabb támadásokat mért a libanoni főváros déli kerületeire. A hadsereg közleménye szerint az éjszakai akció során a Hezbollah fegyverraktárait találták el, ami másodlagos robbanásokat idézett elő. A sikeres támadás ellenére nem felhőtlen az öröm Tel-Avivban sem. Az izraeli katonai szakértők azt vizsgálják, miként sikerült vasárnap este öt,

 a Dél-Libanonból kilőtt rakétának áthatolnia Izrael légvédelmén és felrobbannia Haifa kikötővárosban. 

A rakéták egy éttermet, egy házat és egy főutat találtak el, tíz ember sebesült meg, többségében civilek. A Hezbollah azt állítja, hogy katonai célpontokat lőtt a támadás során.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.