BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkvát is megrémíti a közel-keleti lángtenger

A Kreml aggódik, hogy az izraeli háború eszkalálódhat. Moszkva szerint egy brutális háború a Közel-Kelet egyik országának sem állna érdekében.

A közel-keleti helyzet a legriasztóbb forgatókönyv szerint alakul, Oroszország minden felet önmérsékletre szólít fel – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője elmondta, hogy kapcsolatban állnak a konfliktus minden résztvevőjével, továbbra is fenntartják ezeket a kapcsolatokat, és minden felet önmérsékletre szólítanak fel. Hozzátette, hogy Moszkva elítél minden olyan akciót, amely civilek halálához vezet. Lehetségesnek nevezte a légi járatok ideiglenes korlátozását a közel-keleti térségben.

A picture taken during a tour organised by Hezbollah media office on October 2, 2024 shows a destroyed car as smoke billows from the site of an Israeli airstrike on a neighbourhood in Beirut's southern suburbs. (Photo by AFP)
közel-kelet
A közel-keleti konfliktus valamennyi résztvevőjét önmérsékletre szólítja fel a Kreml / Fotó: AFP

Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán megvitatta a kialakult helyzetet a Moszkvába akkreditált arab nagykövetekkel. A találkozót a misszióvezetők kezdeményezték kedden éjszaka – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Marija Zaharova külügyi szóvivő arról számolt be, hogy ezen a találkozón Oroszország kifejezte a mély aggodalmát egy nagyszabású közel-keleti háború növekvő kockázata miatt, amely az egész régióra nézve pusztító következményekkel járna, egyebek között az Irán által október 1-jén Izrael ellen válaszként intézett rakétatámadás fényében. Zaharova szintén önmérsékletre szólította fel a szemben álló feleket és arra, hogy ne hagyják tovább romlani a katonai és politikai helyzetet, és akadályozzák meg, hogy a régió egy nagy háború szakadékába sodródon bele.

Úgy véli, hogy ez a Közel-Kelet egyik országának sem áll érdekében.

Hangoztatta, hogy Moszkva szerint a regionális helyzet általános javításának kulcsa a palesztin probléma igazságos rendezése. Nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre a Gázai övezetben, és újraindulhasson a palesztin-izraeli konfliktus rendezése az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatok keretei között, a két állam létét feltételező megoldás alapján.

Nem csak a Közel-Kelet puskaporos

Az orosz–ukrán háború rendezésével kapcsolatos kérdésekre kitérve Peszkov azt mondta, hogy Berlin nem jelezte igényét egy Olaf Scholz német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz államfő közötti telefonbeszélgetésre. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy Moszkvának és Berlinnek nincsenek kézenfekvő közös témáik a párbeszédre, Oroszország és Németország kapcsolatai az utóbbi fél hibájából a nullára redukálódtak. Hangsúlyozta, hogy Putyin továbbra is nyitott párbeszédre.

Peszkov elmondta, hogy dolgoznak az orosz államfőnek a novemberben Rio de Janeiróban tartandó G20-csúcstalálkozóra való utazásán.

A Kreml szóvivője nem erősítette meg azt a publikációt, amely szerint Szergej Civiljov energiaügyi miniszter felvetette volna az orosz üzemanyag- és energiakomplexum államosítását Putyinnal kedden folytatott találkozóján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.