BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobiltilalom: a dohánytermékekhez hasonló szabályozást sürget a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet szerint hatalmas károkat okoz a folyamatos online jelentlét, ezen problémák megelőzése pedig legalább olyan fontos, mint a fiatalkori dohányzás elleni szabályozások megalkotása volt. Az iskolai mobiltilalom világszerte sok kérdést szül, a WHO most előállt egy újfajta válasszal.

Úgy kellene szabályozni az okostelefonokhoz és egyéb okoseszközökhöz való hozzáférést, mint ahogy azt a tagállamok a dohánytermékek esetében teszik – áll a WHO friss állásfoglalásában, melyet Natasha Azzopardi Muscat, a szervezet egészségügy-politikai igazgatója jegyez a világszerte egyre nagyobb figyelmet kapó mobiltilalommal kapcsolatban.

France - Illustration, smartphone and school, telefon, mobiltilalom,
A dohánytilalom példájára épülhet a mobiltilalom is / Fotó: AFP

A dohánytilalom példáját követheti a mobiltilalom is

Az iskolai mobiltilalom ugyan megosztó téma, a szakértő szerint mégis egyre több olyan bizonyíték áll a döntéshozók rendelkezésére, mely bemutatja, a digitális térben való túlzott időtöltésnek és az állandó videojátékozásnak komoly negatív egészségügyi hatása van a fiatalok mentális egészégére és fejlődésére, így pontosan olyan eszközökkel és szabályozásokkal kellene velük kapcsolatban fellépni, mint a testi egészséget rongáló termékekkel szemben. 

Muscat szerint a legjobb példa erre az eljárásrendre a dohánytermékekhez való hozzáférés korlátozása: azok esetében a korhatárok bevezetése és az árak központi szabályozása kifejezetten jól vált be a fiatalkori dohányzás visszaszorításával kapcsolatban, így azok átültetése az okoseszközök piacára megérhet egy próbát.

Talán itt az ideje, hogy elkezdjünk gondolkodni azon, hogy lehetnének helyek, ahol bizonyos digitális eszközöket nem szabad használni, ahogyan a dohányzást is betiltottuk bizonyos helyeken 

– mondta a Politicónak a szakértő.
A WHO szerint ugyanakkor az legalább ilyen fontos, hogy a gyermekek és tizenévesek, függetlenül hátterüktől, etnikai hovatartozásuktól vagy társadalmi helyzetüktől mégis felkészültek és kompetensek legyenek a digitális eszközök világában: megfelelő tudással kell felvértezni őket ahhoz, hogy ők uralják a digitális világot, és ne hagyják, hogy a digitális világ uralja őket – fogalmaz a tanulmány.

A jelentés, melynek apropóján Muscat nyilatkozata elhangzott, közel 280 000, 11 és 15 év közötti személy megkérdezésével készült Európában, Közép-Ázsiában és Kanadában, és megállapította, hogy 10-ből több mint egy ember küzd a közösségi média túlzott használatával, és ennek nyomán negatív érzéseket is tapasztal. A lányok körében egyébként magasabb arányban van jelen a probléma, mint a fiú között: előbbiek 13 százaléka számolt be ilyen gondokról, a fiúk 9 százalékával szemben. 

Mint minden mást, ezeket az eszközöket is lehet jól és hatékonyan használni. De óvatosnak kell lennünk, mert mivel egyre többen számolnak be problémákról a digitális térrel kapcsolatban, ezek a gondok hatással lehet az oktatási eredményeikre, a mentális egészségükre, illetve későbbi munkaerőpiaci termelékenységükre is

– tette hozzá Muscat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.