BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
diákhitel ngm
magyar péter

Diákhitelük kiváltásával segíti a külföldön élő diplomásokat a magyar kormány

A Magyarországon munkát vállalók 10 millió forintig vehetik igénybe programot. Az NGM célja a programmal, hogy a külföldön élő diplomás fiatalok hazatérését támogassa.

A kormány kiemelt célja a külföldön élő diplomás fiatalok hazatérésének támogatása, ezért egy olyan jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése kezdődik meg pénteken, amely lehetőséget biztosíthat az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, valamint az Egyesült Királyságban felsőoktatási képzésben résztvevők számára, hogy a tanulmányaik alatt felvett hiteleiket itthon kiváltsák, kedvezményes magyar diákhitellé alakítsák – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Világgazdasággal.

diákhitel ngm
magyar péter
Az NGM közleménye szerint a fiatalok a külföldi tartozásaikat kedvezményes diákhitelre válthatják / Fotó: Jászai Csaba

A tervezet értelmében a fiatalok önkéntes módon, saját döntésük alapján 2025. január 1-jétől élhetnek ezzel a lehetőséggel. A Diákhitel Központ ugyanakkor köteles minden – ezt igénylő – külföldön diplomát szerző és azt követően Magyarországon munkát vállaló fiatal számára külföldi hiteltartozását maximum 10 millió forint erejéig előtörleszteni, amely által az előtörlesztett hitel kedvezményes magyar diákhitellé alakul át.

A külföldi képzés díjára felhasznált hitelt a kamattámogatott, vagyis az ügyfelek számára kamatmentes Diákhitel 2-vel, a szabad felhasználású hitelt a jelenleg 7,99 százalékos kamatú Diákhitel 1 termékkel lehet kiváltani.

Kiváltás esetén a diákhitelhez kapcsolódó kedvezményeket is igénybe vehetik a hazatérni vágyó fiatalok, így a gyermekvállaláshoz kapcsolódó tartozás elengedését, illetve törlesztés szüneteltetést és a munkáltatók által nyújtható és a Diákhitel 2 törlesztésére fordítható adó- és járulékmentes támogatást is.

A közlemény szerint a tervezet célja a külföldön diplomát szerző és diákhitellel rendelkező magyar állampolgárok magyarországi munkavállalásának ösztönzése, hogy a fiatalok a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot itthon, hazájuk javára hasznosítsák és Magyarországon alapítsanak családot.

Külföldön dolgozó magyarok: elmondták, miért és mennyi pénzért jönnének haza

A legerősebb motivációs tényező az lenne, ha biztosítani tudná a kinti jövedelem közel kétharmadát a magyar munkaerőpiaci környezet – ez esetben már jelentős számban megfontolnák a külföldön dolgozó honfitársaink, hogy hazatérjenek.

NGM

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.