BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A semmiből keltik életre az ukrán páncélozott járműveket

Ukrajna nem képes tömegesen páncélozott járműveket gyártani, így a honvédség igényeinek nagy részét a szövetségesek elégítik ki. Ukrajna polgári célú fémgyártó vállalata, a Metinvest azonban bevetette magát.

Ukrajna kohászata a polgári termékek exportjára koncentrál, de az oroszok nagyarányú offenzívája a hadiipar fejlesztésére kényszerítette. A Metinvest cég megkezdte a páncélozott járművekhez való aknavonóhálók és védőhálók gyártását. Biztonsági okokból azonban a katonai célú termelést külön telephelyeken, a vállalkozások termelőlétesítményein kívül rendezik  – írja az Ukrán Pravda. 

Ukrajna
A Metinvest ingyen segíti Ukrajna hadseregét / Fotó: epravda

Belülről kap hatalmas segítséget Ukrajna hadserege

A cég a cikk szerint az ukrán városok védelméhez való hozzájárulásként díjmentesen szállítja termékeit a hadseregnek. Kiemelt figyelmet fordít az ország déli és keleti részén található részlegekre, ahol a gyárai találhatók, vagy mozgósított munkatársai szolgálnak.

Például jelenleg Pokrovszk város közelében dúlnak a harcok. A várostól 10 kilométerre nyugatra, szinte a Dnyipropetrovszk régióban stratégiai kokszszénbányák működnek, amelyek megszűnése az acéltermelés visszaeséséhez vezethet. Ez a Metinvestet eléggé ösztönzi arra, hogy pénzt, erőforrásokat és felszerelést áldozzon az ottani brigádok, a városok és az erődítmények építésének támogatására.

A kohászok megszerezték a régi szovjet tervrajzokat, és a katonasággal együttműködve elkezdték hozzáigazítani azokat a modern hadviselés elvárásaihoz. A termékfejlesztésre és a tesztekre fordított több millió dolláros befektetés már a frontvonalon megtérül. Most a vállalat arra készül, hogy állami szerződések révén valódi katonai termékek tömeggyártásába kezdjen.

Páncél a páncélozott járművekhez

Ukrajna nem képes tömegesen páncélozott járműveket gyártani, így a honvédség igényeinek nagy részét a szövetségesek elégítik ki. De a nyugati felszerelések nem állnak harcra készen. Megérkezésük után az amerikai Abrams harckocsiknak és a Bradley gyalogsági harcjárműveknek vagy a német Leopard 2 harckocsiknak további védelmet kell kapniuk az FPV drónokkal szemben, amelyek ma a legnagyobb veszélyt jelentik a fronton.

Védőernyők a Leopardokon

Miközben a nyugati páncélozott járművek gyártói még mindig keresik a megoldást erre a problémára, az ukrán katonaság feltalálta, hogy védőernyőkkel, vagy népies nevén „lándzsafogókkal” szereljék fel. Lefedik a gyenge pontokat: a tornyot és a motorteret. Tehát amikor az FPV drón megpróbálja eltalálni az autót, beleütközik a hálóba. Ez csökkenti a személyzetre leselkedő veszélyt, és lehetőséget ad a berendezés további javítására.
Az elgondolás  egyszerű, de valakinek ki is kell fejlesztenie és le kell gyártania ezeket a rácsokat. A 400 kilogrammnál nagyobb tömegű fémernyőknek

  • megfelelő szilárdságúaknak,
  • formájúaknak kell lenniük,
  • és megfelelően kell felszerelni őket.

És sok ilyen „lándzsavadász” kell, mert Ukrajnában több ezer egységnyi harckocsit, páncélozott szállítójárművet és gyalogsági harcjárművet üzemeltetnek.

Védőhálók a Bradley-n is

Kellett az ukrán kohászok hozzáértése. A Metinvest azonban elsajátította azoknak a fémhálóknak a gyártását, amelyek a legfontosabb ukrajnai tankokhoz, a T-64-esekhez és a T-72-esekhez valók, továbbá az amerikai M1 Abrams tankokhoz, a BMP Bradley-hez, és készül a hálónak a Leopard 2 változataihoz való módosítása is. A védő ernyők-hálók az egyes gépek sajátosságait figyelembe véve készülnek. Egy védőkészlet ára 20 ezer dollár. A Metinvest ingyenesen biztosít védelmi felszereléseket a katonaságnak, havonta 20-30 darabot gyártanak belőle. Általában több százat helyeztek át már a frontra.
Útközben a kohászok elsajátítják az új gépek védelmének gyártását. A tervek szerint az év végére megkezdik a könnyű nyugati páncélozott járművek felszerelését.

Meg kell birkózni az aknamezőkkel is

Valerij Zaluzsnyij szerint az orosz aknamezők több tíz kilométeren át húzódnak, és a megszállók folyamatosan pótolják ezeket. A jól felszerelt aknamezőket nevezik a 2023-as sikertelen ukrán ellentámadás egyik okának. A TM-62 páncéltörő akna 7 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz, ami egyetlen találattal hatástalanít egy páncélozott járművet. Ezért az áttöréshez a tartályokat aknavonóhálóval kell felszerelni. Ez egy speciális fémszerkezet, amely a tankon lóg, és felrobbantja az összes előtte lévő aknát.

A Metinvest mérnökei tehát továbbfejlesztették a régi technológiát, és saját gyártású aknavonóhálót kínálnak a T-72 harckocsihoz. Egy készlet súlya 6,5 ​​tonna, a költsége 2,5 millió hrivnya, beleértve a szerszám felszereléséhez szükséges kiegészítő felszereléseket. A teszteken az első minták mindössze 3-4 robbanást bírtak ki, utána javítani kellett őket. A továbbfejlesztett változatuk már kibír 8-9 robbanást. A társaság havonta 4 készletet gyárt, eddig már 30-at szállított le. A mennyiséget növelni szeretné, mert a fegyveres erők havi 100 készletet igényelnek.

Acélfront indult

A Metinvest 2022 óta mintegy 7,7 milliárd hrivnyát fordított a fegyveres erők és a civilek szükségleteire. Ebből mintegy 4,4 milliárd hrivnyát közvetlenül az ukrán hadsereg szükségleteire használnak fel, a 60 százalékát a vállalatnál gyártott termékek formájában. Mobil menedékhelyekről, aknavonó hálókról, páncélozott járművek védőernyőiről, az ellenség félrevezetésére szolgáló ukrán felszerelések modelljeiről, páncéltörő sünökről van szó. A vállalat tulajdonosa, Rinat Ahmetov által az ukrán fegyveres erők megsegítésére indított Acélfront prioritása azonban a Dnyepertől Avdijivkáig harcoló dandárok megsegítése. Itt működnek a cég kulcsfontosságú vállalkozásai, és itt élnek a munkavállalók és családjaik. A cég állami szerződéseket szeretne szerezni, mert így a többszörösére növelhetné a termelését. Az első ilyen megbízás már a küszöbön van Olekszandr Mironenko, a Metinvest ügyvezető igazgatójának közlése szerint. Ennek köszönhetően a vállalat ráállíthat munkatársakat külön a védelmi gyártásra, fejleszthet kifejezetten a hadseregnek termékeket, és munkahelyeket teremthet. 

Szerinte Ukrajnában egy bizonyos árrést feltételezve is minden legalább kétszer olcsóbban gyártható a hasonló importtermékeknél. 

Azt sem tartja kizártnak, hogy a háború után menedékházakat vagy aknavetőket exportáljon, ha van rá kereslet. Most viszont az ukrán fegyveres erők túlélése és ingyenes segítése a Metinvest elsődleges feladata, mert csak a fegyveres erők tudják garantálni az ukrajnai kohászat jövőjét.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.