BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MÁV emeletes vonatát is megállította a járvány

A vasúttársaság keddtől nem közlekedteti az emeletes motorvonatot.

Keddtől nem közlekedik az emeletes KISS motorvonat, amelyet vasárnap állítottak próbaüzembe a ceglédi vonalon – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hétfőn.

Az intézkedést a vasúttársaság azzal indokolta, hogy

a kormány határok lezárásáról szóló hétfői döntésének értelmében a vonatokat gyártó Stadler cég a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalói azonnali hazarendeléséről rendelkezett.

Ennek megfelelően a Stadler az utasforgalmi próbaüzemhez szükséges műszaki felügyeletet határozatlan ideig nem tudja ellátni.

Fotó: MÁV

Amint a személyzet újra rendelkezésre áll a határzár jövőbeni feloldása után, a tesztüzem újraindul

– ígérte a MÁV.

A hazai Stadlernél jelenleg svájci és fehérorosz állampolgárok is dolgoznak.

Hazajuttatásuk nehézkes, várni pedig kockázatos, mert bármelyik pillanatban elrendelhetik a tranzitjukban érintett, szomszédos országokban is a külföldiek beutazási tilalmát, és akkor lehet, hogy lenne külföldi dolgozónk, aki itt ragad

– közölték a Világgazdasággal a társaságnál. A Stadler az ügy megoldása érdekében már felvette a kapcsolatot a követségekkel. Svájci alkalmazottjai talán kedd délutáni, az utolsó svájci géppel hazautazhatnak, de a fehéroroszok hazautaztatása bonyolultabb, a megoldáson folyamatosan dolgoznak. További részleteket nem kívántak közölni, hiszen a helyzet folyamatosan változik.

Az emeletes motorvonatok üzembe állítása az átfogó vasúti korszerűsítési program része. A gyártó Stadler cég negyven 600 ülőhelyes KISS elővárosi villamos motorvonatot szállít le a MÁV-nak. Az emeletes motorvonatok a tervek szerint tavasztól fokozatosan állnának forgalomba a legforgalmasabb hazai vasútvonalakon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.