BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyibe kerül az elektromos rollerek kötelező biztosítása

Kibővítették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással terhelt járművek körét, július 16-tól az elektromos rollerekre is meg kell kötni a kgfb-t. Ennyiért kínálják a roller biztosítást az egyes biztosítók.

A gépjármű-felelősségbiztosítás szabályozásának változásával már az elektromos rollerek, illetve segwayek sem közlekedhetnek a forgalomban kgfb nélkül. A biztosítások alap esetben egy évre szólnak, de akár egy hónapra is megköthetők.

Budapest, 2022. augusztus 13.Fiatalok közösségi használatú e-rollerekkel várakoznak áthaladásra a gyalogátkelőhelyen, az Üllői út és a Ferenc körút találkozásánál. A fővárosi közgyűlés korábban mikromobilitási pontok létrehozását és a szolgáltatás működtetésének alapelveit határozta meg. Először a belső kerületekben hozták létre azokat a pontokat, ahol felvenni és leadni lehet az eszközöket, hogy csökkentsék a mikromobilitási eszközök nem kijelölt helyeken történő parkoltatását.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Óvatosan pattanjunk rollerre július 16-tól: biztosítás nélkül jöhet a bírság / Fotó: Róka László

A legtöbb biztosítónál a biztosítás díját nagymértékben befolyásolja az üzembentartó kora, vagy az a terület, ahol a rollert használja.

Milyen rollerre kötelező kgfb-t kötni?

Az elektromos rollerekre akkor kell gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, ha

  • a jármű 25 kilogrammnál nem nehezebb és tervezési sebessége legalább 25 kilométer per óra,
  • a jármű 25 kilogrammnál nehezebb és a tervezési sebessége legalább 14 kilométer per óra.

Fontos, hogy a kötelező kgfb csak az elektromos rollerekre vonatkozik, a kizárólag emberi erővel hajtott járművekre nem.

A gördeszkások, elektromos rásegítéssel működő kerékpárok tulajdonosai és a mozgáskorlátozottak által használt e-mopedek tulajdonosai fellélegezhetnek.

Készül az új KRESZ – kiderült, milyen területeken jöhet változás

Öt fő témakörben zajlik a KRESZ megújítása. Ha minden a terv szerint halad, a parlament már a tavaszi ülésszakban szavazhat a KRESZ módosításáról.

A jogszabály a biztosítások esetében az üzembentartót jelöli meg, mint a biztosítás megkötésének kötelezettje, de ez nyilvánvalóan nem értelmezhető az olyan rendszám nélküli járművek esetében, mint az elektromos rollerek. Ennek a joghézagnak a kiigazítására került a törvénybe az a fordulat, hogy a nyilvántartáson kívüli járművek esetében a használót kell üzembentartónak tekinteni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem a saját rollerét használja, a büntetés akkor is terheli. Július 16-tól már csak biztosított elektromos rollerekkel lehet közlekedni az utcán.

A biztosítók bajba kerültek

A biztosítók egyébként érdekes helyzetbe kerültek, amikor meg kellett határozniuk az ezen eszközökre vonatkozó díjtarifákat.

Bár a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény módosításit hónapokkal korábban kihirdették, a vonatkozó minisztériumi rendelet, ami tisztázná, hogy pontosan milyen járművekre kell alkalmazni az új szabályt, a mai napig nem érkezett meg. 

A biztosítók egy része ezért egyszerűen egyéb kategóriában kezeli ezeket a járműveket, hogy a törvénynek valahogy mégis megfeleljen. Ez a kategória viszont magasabb díjazású.

Várhatóan amint a szaktárca pontosítja a jogszabályi elvárásokat a biztosítók változtatni fognak az eddig meghirdetett kgfb díjait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.