BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EasyJet: egymilliárdos veszteség

Az angol fapados társaság padlóra került a járvány kitörése óta.

Az EasyJet brit fapados légitársaság 1.1 milliárd dolláros (334.2 milliárd forintos) veszteségre számít 2020-ra vonatkozóan. Ezzel együtt jelezték, hogy a londoni kormánytól újabb pénzügyi COVID-mentőcsomagot kérnének. Az idei az első év a cég 1995-ös alapítása óta, hogy a cég veszteséggel zár egy tárgyévet – emlékeztetett a Reuters. Nem ok nélküli a gyors zuhanás:

a pandémia alatt a negyedére esett a járataik kihasználtsága.

Érdekes helyzetet teremt, hogy az Európa-szerte életbe léptetett közlekedési korlátozások máshogy érintik a társaságokat, sőt a kiskapukra hajtó versenyre ösztönzik őket. Úgy tűnik, ennek a járat-háborúnak a másik szigetországbeli vezető fapados, a Ryanair a győztese.

Az EasyJet 25 százalékos kapacitás-használtságához képest 40 százalékkal tud jelenleg is repülni a nagy rivális.

Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa

A legrosszabb a cég számára, hogy nem látszik még a fény az alagút végén. Johan Lundgre Easy-vezér bevallotta, hogy újabb mentőövekre lesz szükségük, hiszen belátható időn belül nem tud újra beindulni a légiközlekedés.

Annak ellenére is támogatásért nyúlnának, hogy eddig már 776 millió dollár összegű állami kölcsönt vettek fel, 4500 dolgozót bocsájtottak el és a flottájuk nagy szeletét is értékesítették vészmegoldásként.

“A társaságunk rendszeresen felülvizsgálja a likviditási helyzetét, és keresi a finanszírozási lehetőségeit”

– mondta el Lundgren. A brit kormányzat leghamarabb novemberben lazítana a koronavírus-intézkedésein.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.