BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sékelben mérik az oltási csoda sikerét Izraelben

Izraelben mérföldes léptekkel halad a vakcinázás. A minden más országénál sokkal gyorsabb ütem tavaszra elsőként szabadíthatja meg Izraelt a járványtól és a bénító korlátozásoktól, és akár megnyerheti Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a választást.

Toronymagasan vezeti a koronavírus elleni vakcinázási versenyt Izrael: egy hónap alatt beoltották majdnem minden harmadik állampolgárukat, ami az Egyesült Királysághoz képest négyszer-ötször, az Egyesült Államokhoz képest hatszor-hétszer jobb teljesítmény, az Európai Unió legjobbjaival szemben pedig tízszeres az előny.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint március végére csaknem mindenki megkapja a védőoltást a 9,3 milliós országban (kivéve a palesztinok lakta területeken, ahol önállóan szervezik az egészségügyet).

Mindenkivel szemben előny az izraeliek számára a vakcinázásban a rendkívül hatékonyan szervezett és teljesen digitalizált egészségügyük. Az amerikaikkal szemben az is előny, hogy az ottani, államokra bontott és szétforgácsolt rendszerrel szemben az izraeli egészségügy központosított. A négy biztosító miatt ugyan nagyobb a megosztottság, mint az egységes brit NHS-nél, a versengés azonban felgyorsította a modernizációt: az állami finanszírozást a tagjaik számának arányában kapják.

A robusztusan fejlődő kínai gazdaság példája mutatja, mekkora előny lehet a Covid–19 leküzdése: ott már tavaly tavasszal megszabadultak a koronavírus miatti korlátozásoktól.

A járványtól magától azonban máig sem. Ebben Izrael lehet az első a világon, és ez akár segíthet Netanjahunak, hogy március 23-án megnyerje a két év alatt immár negyedik alkalommal kiírt választást.

A járvány miatt szükségessé vált korlátozásokat másokhoz hasonlóan erősen megszenvedte az izraeli gazdaság is, hiszen a bruttó hazai termék mintegy 6 százalékát a turizmus adja, és rendkívül magas a szolgáltatások súlya. A második negyedévben 8,3 százalékkal esett vissza a GDP az előző három hónaphoz képest, amit nem tudott kompenzálni a harmadik negyedévi visszapattanás.

Az év utolsó hónapjaiban a tavaszinál sokkal erőteljesebben érkezett a járvány második, majd harmadik hulláma, és az év végén Izrael a világon elsőként harmadszor is teljes országos járványzárlat bevezetésére kényszerült.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

A szemek Izraelre szegeződnek, a hiper­gyors vakcinázás miatt sokan mintaországnak tekintik. Egyelőre sem a szigor, sem a lakosság harmadának átoltása nem hozott látványos eredményt, a naponta nyolcezer körüli új regisztrált fertőzés még mindig megközelíti a rekordot, és az áldozatok száma sem csökken.

Ha az eddig látott tempóban folytatódik az oltókampány, annak az eredménye a következő hetekben bizonnyal megmutatkozik a járványstatisztikában is, a medve bőrére azonban még nem ihatnak.

A kormány idejekorán megállapodásokat kötött a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinagyártóval is, de nem veheti biztosra, hogy az eddigi lendülettel folytatódnak a szállítások, miután a piacon óriási a tülekedés az oltóanyagért. A tét is hatalmas, nem véletlen, hogy kormányzati források szerint Netanjahu legalább tizenhétszer beszélt telefonon a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

A jegybank szerint 6,3 százalékkal bővülhet idén a gazdaság, ha ilyen jól halad a vakcinázás, de ha lelassul, csak 3,5 százalékkal. A piacok optimizmusát mutatja, hogy a sékel negyed évszázados rekordokat döntöget a dollár ellenében.

A megfékezésére idén 30 milliárd dollárt vásárol a jegybank a piacon, és ennél még magasabb is lehet az összeg – mondta Andrew Abir, a bank elnöke. Ez széllel szemben folytatott harcnak tűnik, tekintve, hogy csak decemberben 4,4 milliárd dollárt vettek, ami meg se kottyant a sékelnek – írták az ING elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.