BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassabban nő a vártnál az amerikai gazdaság

A vártnál kevésbé nőtt az amerikai GDP a második negyedévben az első becslés szerint, de a további bővülést több tényező, például a magas infláció veszélyezteti.

Az Egyesült Államok gazdasága a várt 8,4 százaléka helyett csupán 6,5 százalékkal nőtt évesített negyedéves alapon az én második három hónapjában. Ez azt jelenti, hogy alig valamivel haladta meg az első negyedévben mért 6,4 százalékos bővülést. A növekedés a masszív kormányzati ösztönzőcsomagoknak, valamint az oltási kampánynak köszönhető, amelyek lendületet adtak a fogyasztásnak.

Az amerikaiak majdnem fele be van már oltva, így lehetővé vált, hogy utazzanak, étterembe és sporteseményekre járjanak, vagyis elköltsék annak a pénznek egy részét, amelyet az államtól a járvány alatt kaptak.

Elemzők szerint visszafogta a növekedést azonban munkaerőhiány és az ellátási láncban tapasztalható komoly zavarok. Az autóiparnak a chiphiány miatt vissza kellett fogni a termelést, az építési szektor bővülését pedig a kevés és drága alapanyagok hátráltatták, de a hatás szinte minden szektoron érződik egészen a kiskereskedelemmel bezárólag. A szakképzett munkaerő hiánya a legkülönbözőbb iparágakban jelent problémát sok vállalat számára, és Stephen Stanley, a New York-i Amherst Pierpont tőketársaság vezető közgazdásza szerint elnyújtja majd a talpra állás folyamatát. A szakképzett munkaerő hiányán ráadásul az sem enyhíti majd, hogy szeptember elején kifutnak a munkanélküli segélyhez nyújtott szövetségi támogatások, mert ezek a minimálbéren dolgozó, szakképzetlen embereket tartják távol a munkaerőpiactól.

Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto via AFP

Stanley a CNBC-nek úgy vélekedett, hogy a gazdasági aktivitás egy része a várakozásokkal ellentétben a második negyedév helyett csak a második félévben tér majd vissza.

Az év második felében akár hat-hét százalékos is lehet a reálnövekedés, ami könnyedén a duplája a koronavírus-járvány előttinek

– hangsúlyozta.

A közgazdászok többsége is hasonló ütemű, egész évre vetítve hét százalékos bővülést vár, ami 1984 óta a legjobb teljesítmény lenne. A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb, kedden kiadott előrejelzése is 0,6 százalékponttal, hét százalékra emelte a GDP-növekedési kilátásokat idénre és 1,4 százalékponttal, 4,9 százalékra 2022-re.

A további növekedést azonban több tényező is veszélyeztetheti.

Például a vírus delta variánsa, amely gyors ütemben terjed az Egyesült Államokban is, és újabb fertőzési gócpontok alakulnak ki. Az ellátási problémák is fennmaradhatnak, és tovább lassíthatják a gazdasági növekedést, a legnagyobb kockázatot azonban a magas infláció jelenti. A Fehér Ház és a jegybank szerepét betöltő Fed egyelőre kitart amellett, hogy a jelenség csak ideiglenes, és ezzel a közgazdászok jó része is egyetért, és még annak sincsen jele, hogy a befektetőket megrémítette volna a 2008 óta leggyorsabb áremelkedés. Júniusban 5,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves inflációja a májusi 5 százalékról, ami 2008 augusztusa óta új rekord, és jóval meghaladja a 4,9 százalékos előrejelzést, és március óta magasabb a két százalékos célnál.

Ha a szakértőknek nem lesz igazuk, és a jelenség tartós marad, az veszélyeztetheti a gazdasági kilábalást, a tőzsdei boomot, Joe Biden elnök több mint négyezer milliárd dollárosra tervezett infrastrukturális és szociális támogatási programját, és az alapkamat gyorsabb emelésére kényszerítheti a Fedet.

Eheti monetáris politikai ülésén a Fed  már jelezte  a szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére, de a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0,0-0,25 százalékos irányadó dollárkamat-sávon, és folytatja a jelenleg havi 120 milliárd dolláros keretösszeggel végzett eszközvásárlási programját is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.