BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hawaiiban még nem látják az alagút végét

Kilencvenhét százalékkal esett vissza a pandémia előtti szinthez képest a beutazó turizmus.

Kedvező jelnek tekintik Hawaiiban az amerikai kormányzat bejelentését, amely szerint Washington novembertől új nemzetközi utazási politikát léptet életbe, még akkor is, ha tisztában vannak vele, hogy a változás nem teremt azonnal új helyzetet a pandémia előtti szinthez képest 97 százalékkal visszaesett szektorban – nyilatkoztak a helyi vendéglátóipar reprezentánsai a StarAdvertiser című online üzleti lapnak.

Fotó: Shutterstock

A gyakorlatilag másfél éve vegetáló hawaii turisztikai iparban tevékenykedő vállalkozások óriási károkat szenvedtek el. 

Eric Takahata, a Hawaii Tourism Japan ügyvezető igazgatója például elmondta, hogy a Japán – amely az Egyesült Államok ötvenedik tagállamához tartozó szigetek legfontosabb piacának számít – és Hawaii közti forgalmat lebonyolító légitársaságok és utazási irodák még mindig havi 200 millió dolláros veszteséget szenvednek el. A pangás nyomai jól láthatók Waikikiben, ahová a járvány előtt a turisták nagyjából fele érkezett külföldről. A korábban a japán látogatók ezreit vonzó Yokocho éttermet például még jelenleg is sárga szalag zárja el a külvilágtól.

A Biden-kormányzat által enyhített és egyben egyszerűsített nemzetközi utazási szabályok szerint novembertől lehetővé teszik a külföldiek számára, hogy az Egyesült Államokba repüljenek, 

abban az esetben, ha oltási igazolással és negatív Covid–19 teszttel rendelkeznek.

A szeptember 20-án tett bejelentés óta a Lufthansa, a Virgin Atlantic és a British Airways máris arról számolt be, hogy az Európai Unióból az Egyesült Államokba tartó járatokra vonatkozó foglalások száma nagymértékben megugrott. Hawaii azonban nem tapasztalt ilyen drámai változást, aminek egyrészt az lehet az oka, hogy míg Amerikában a sajtó „lazításként” tálalta a változtatást, a japán média szerint szigorításról van szó – jelentette ki Dave Erdman, a PacRim Marketing Group alapító-vezetője.

A másik akadály a japán kormány utazási ajánlása, amely nem javasolja a Japánból Hawaiiba tartó csoportos utakat, 

miközben korábban a japán turisták mintegy 60 százaléka érkezett csoportos utaztatással Hawaiiba – mondta Takahata. A nagy utazásszervezők pedig valószínűleg meg fogják várni, hogy Tokió enyhítsen az ajánlásán – fűzte hozzá. Ezért a hawaii idegenforgalmi szektor nem számít rá, hogy még az idén nagyobb mértékben javulna a helyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.