A főzés automatizálásának eddig jelentős akadálya volt, hogy az ételt kóstolni is kell, hogy biztosan élvezhető legyen. A Cambridge-i Egyetem kutatói nagy lépést tettek ennek az akadálynak az elhárítása felé – jelentette a The Times.
Gépeket már eddig is alkalmaztak szakácsnak, a példa Pazzi, a párizsi robotséf: egy óra alatt hatvan pizzát készít el, és nem „egy kaptafára”.
Ennél azonban bonyolultabb feladatok is várhatnak egy robotszakácsra. A kóstolás automatizálását eddig úgy intézték el, hogy a főzés egy bizonyos pontján a gép mintát vett és megvizsgálta az összetevőket, ez azonban nem feleltethető meg az emberi ízlelés sokkal bonyolultabb folyamatának.
Az új cambridge-i robot ebben hoz előrelépést. Az étel elkészülésének különböző szakaszaiban vizsgál meg mintákat, így mímelve az ízlelést.
Úgy gondoljuk, hogy a robotséfek kifejlesztése jelentős szerepet játszik majd a pörgő háztartásokban és a gondozóotthonokban
– mondta Muhammad Chughtai, az egyetemi kutatókkal a technológia kifejlesztésén együtt dolgozó Beko vállalat szenior tudósa.
Gépeket és mélytanuló algoritmusokat alkalmazva... a robotséfek alkalmazkodni fognak a különböző ételekhez és fogyasztókhoz
– tette hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.