A Fukusimából származó ételek szabadon kaphatóvá válnak egész Nagy-Britannia területén, 11 évvel a régiót megrázó atomkatasztrófa után
– számolt be róla a Guardian.
Az Egyesült Királyság a 2011-es atomkatasztrófa után korlátozta a térségből érkező termékek behozatalát, de ezeket fokozatosan feloldotta. A legtöbb ország ezzel szemben a mai napig szigorúan korlátozza vagy tiltja a régióból érkező termékek behozatalát.
Boris Johnson brit és Kisida Fumio japán miniszterelnök közösen a németországi G7-csúcson megerősítették, hogy a fennmaradó korlátozásokat szerdától teljesen lebontják. A brit miniszterelnök szerint ez az intézkedés is bizonyítéka az egyre erősödő brit – japán kapcsolatoknak.
Johnson szerint a két demokratikus berendezkedésű szigetországnak értékközösséget kell vállalniuk abban, hogy fellépjenek az autokráciák és a világ fejlődését hátráltató tényezőkkel szemben, és
szorosabbra kell fűzniük az együttműködést a technológia, biztonság és kereskedelem terén.
Továbbá örömét fejezte ki, hogy a Fukusimából érkező termékek végre megjelenhetnek a brit áruházak polcain.
A Tesco és a Waitrose áruházláncok bejelentették, hogy nem tervezik egyelőre a Fukusimából származó termékek értékesítését. A kétes megítélésű régióból érkező termékek leginkább a japán éttermekben és távol-keleti cikkeket értékesítő szaküzletekben lesznek elérhetőek Anglia, Skócia és Wales területén. A korlátozások Észak-Írországban érvényben maradnak, mivel ott a fukusimai élelmiszerek behozatalára európai uniós jogszabályok vonatkoznak.
A korlátozások eltörlése azután vált lehetővé, hogy az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatala (FSA) eltörölte a japán élelmiszerek esetében a kilogrammonkénti 100 becquerel határértéket – ami a radioaktivitás mértékegysége. Az FSA egy tavalyi év végén kiadott jelentése szerint a japán élelmiszerek radioaktivitása esetében használt szabályozások eltörlése csak elhanyagolható dózisnövekedést és kockázatot jelentene az Egyesült Királyság fogyasztói számára.
A fukusimai prefektúra kormánya szerint a 2011-es katasztrófa óta az élelmiszerbiztonsági előírások a régióban az egyik legszigorúbbak a világon.
A radioaktív cézium koncentrációja az élelmiszerekben az amerikai és uniós standardokhoz képest körülbelül tizenkétszer alacsonyabb értéket enged meg húsfélékben és zöldségfélékben.
A japán kormány üdvözölte a brit kormány döntését, miszerint tudományos megalapozottsággal hozták meg az importtermékekre vonatkozó döntésüket. A távol-keleti ország továbbra is azon dolgozik, hogy minél hamarabb megszűnjenek az élelmiszerekre kirótt korlátozások az Európai Unióban és a világ más országaiban is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.