BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ryanair-sztrájkkal indulhat a nyári csúcsszezon

A légiutas-kísérők béremelésért és munkakörülményeik javításáért küzdenek.

A magyar kormánnyal az extraprofitadó ügyében tengelyt akasztó Ryanairnek Spanyolországban is problémái akadnak: az ír fapados légitársaság légiutas-kísérői ugyanis hatnapos sztrájkot hirdettek június utolsó és július első hétvégéjére, épp a turnusváltásokra időzítve. 

28 September 2018, Hessen, Frankfurt_Main: A striking flight attendant puts on a mask showing the portrait of Michael Kevin O'Leary, Chairman of Ryanair. The employee does not want to show himself because he expects consequences from his employer. Trade unions in several European countries have called for strikes at low-cost airline Ryanair. In Germany, the pilots of the Cockpit Association (VC) and the flight attendants organized at Verdi participate. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Michael O’Leary Ryanair vezérigazgató maszkjában tüntetnek a légitársaság dolgozói egy korábbi bérsztrájk idején
Fotó: Andreas Arnold / dpa Picture-Alliance / AFP

Spanyolország a diszkont-légitársaság egyik legnagyobb piaca, a nyári turistacsúcsszezon pedig extra forgalmat és vele extra bevételt hoz számukra, így joggal feltételezhető, hogy a kiszolgálószemélyzet bérköveteléseire és a munkakörülményeik javítására vonatkozó igényükre is kompromisszumos választ tud adni a cég. 

Lidia Arasanz, a Ryanair spanyol üzletágánál működő szakszervezet főtitkára szerint egységes fellépéssel és egy jól szervezett sztrájkkal rá tudják szorítani a dolgozóival meglehetősen ridegen bánó Ryanairt az alapvető munkaügyi normák betartására. Annál is inkább, mert a pandémia elmúltával visszatérő utazási kedv, a járatok sűrítése új helyzetet teremtett a munkaerőpiacon. 

Most a járvány miatti leépítések nyomán előállt munkaerőhiány kezelése is kihívás elé állítja a légi közlekedési üzletágat, ilyenkor pedig határozott fellépéssel a szakszervezetek – ahol vannak – célt tudnak érni. Ahogy az Olaszországban és Belgiumban is megtörtént.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.