BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Senki sem fog megfagyni – mondja együtt Berlin és Bécs –, ám van egy „de”

Robert Habeck német alkancellár, szövetségi gazdasági miniszter keddi ausztriai látogatása során a két ország közös nyilatkozatban kötelezte el magát a szoros energetikai együttműködés fenntartása és kiszélesítése mellett, beleértve a hálózati összeköttetéseket, az ausztriai tározók és az épülő német LNG-terminálok közös használatát. A német alkancellár azt is elmondta, nem várják el senkitől, hogy megfagyjon a télen, de azt kérik a lakosságtól, hogy amennyire csak lehet, spóroljanak az energiával.

Az éghajlatvédelem és az energiabiztonság új szövetségre lépett

– jelentette ki Robert Habeck német alkancellár legfrissebb megbeszélései után, utalva a megújuló energiák felhasználásának tervezett gyorsított bővítésére. Németország és Ausztria jelenleg is szoros együttműködést folytat, Tirol és Vorarlberg osztrák tartomány például a német gázhálózathoz csatlakozik, nem az osztrákhoz. Ausztria pedig nagy gáztározó-kapacitással rendelkezik.

Takarékos, gáz
Fotó: Shutterstock

Habeck kedden délelőtt találkozott Leonore Gewessler osztrák klímaügyi, környezetvédelmi, energiaügyi, mobilitási, innovációs és technológiai miniszterrel, és megállapodtak abban, hogy gázhiány esetén mindent megtesznek a kölcsönös összeköttetés és a gázszállítás fenntartása érdekében.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy vészhelyzet esetén továbbra is szállítunk egymásnak

– mondta Gewessler Habeckkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a haidachi gáztároló esetében 

a feltöltésről szóló közös megállapodással európai kötelezettségeiknek is eleget kívánnak tenni.

Gewessler felszólította az osztrák vállalatokat, hogy vegyenek részt a német LNG-terminálok közelgő pályázatain.

Habeck szerint az energiafelhasználóknak végleg le kell számolniuk a pazarló hozzáállással. Az energiaátállással viszont óvatosan kell bánni, mert amíg a fosszilis energiák felmelegítik a bolygót, a megújuló energiák megváltoztatják a tájat. Azt is hangoztatta, hogy közös, európai szintű fellépésre van szükség ezen a területen.

Az energiaszabályozási rendszer mind Németországban, mind Ausztriában előírja, hogy a háztartások különleges védelmet élveznek. A „senkinek sem szabad megfagynia” alapelv azonban Habeck szerint csak abban az esetben helyes, ha rövid távú ellátási zavarok következnek be.

Robert Habeck
Fotó: Fabian Sommer /AFP

Most azonban nem ez a forgatókönyvünk, hanem egy esetleges hónapokig tartó ellátási megszakítással számolunk

– fogalmazott. Hozzátette, hogy senkinek sem kell megfagynia, de fontos, hogy a takarékossághoz a magánháztartásoknak is hozzá kell járulniuk, mivel az ipari termelés hónapokig tartó leállása súlyos következményekkel járna az országban élő emberekre nézve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.