BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélypontra esett az amerikai feldolgozóipar

Két éve a legkisebb növekedést mérte júliusban az S&P Global gazdaságkutató intézet.

A korábban IHS Markitnak nevezett intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szezonális kiigazítással 52,2 pontra csökkent júliusban a júniusi 52,7 pontról. Az index előzetes értéke 52,3 pont volt.

Employees work as they make respiratory masks in a family-owned medical equipment factory in north Miami, Florida on February 15, 2021. - A Florida company that saw an opportunity in the N95 mask shortage when the coronavirus pandemic began last year now has 30 million unsold masks because it can't find buyers in the United States. DemeTech, a Miami-based factory, blames lower prices from China, while a wholesale buyer thinks instead that the problem is that US buyers are wary of new manufacturers. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Fotó: Chandan Khanna / AFP

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A júliusban elért 52,2 pontos érték két éve, 2020 júliusa óta a legalacsonyabb, és a koronavírus-járvány során elért mélyponttól eltekintve az amerikai feldolgozóipar 2009 óta legrosszabb működési keretfeltételeire utal.

A feldolgozóipari szektor kibocsátása 2020 júniusa óta először csökkent, a gyengébb keresleti feltételek, az üres álláshelyek betöltésére alkalmas dolgozók felvételének nehézségei, valamint a nyersanyaghiány miatt. Emellett az új megrendelések több mint két éve a leggyorsabb ütemben csökkentek, mivel az ellátási láncok tartós zavara és az áremelkedések erősen befolyásolták a vásárlói kiadásokat.

Az új megrendelések beérkezésének csökkenésével párhuzamosan gyengült a bérnövekedés üteme, mégpedig hat hónapja a legalacsonyabbra. A vállalatoknak a következő 12 hónapra vonatkozó termelési kilátásokkal kapcsolatos várakozásai 2020 októbere óta a legalacsonyabb szinten maradtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.