BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsfontosságú területeket veszít Ukrajna, lassan teljes nehéziparának búcsút mondhat

Oroszország olyan ukrán területeket tart ellenőrzése alatt, amelyek kulcsfontosságúak a helyi nehézipar szempontjából. Ha Kijev nem tudja visszafoglalni ezeket a területeket, a gazdasága újabb súlyos csapásokat szenved.

Fontos gazdasági területeket vesztett el az eddigi harcokban Ukrajna. Sok más mellett fém- és gázlelőhelyeket, szén-, urán-, arany- és ércbányákat foglaltak el az oroszok – írta a Magyar Nemzet.

Fotó: AFP

Ha Ukrajna nem szerzi vissza ezeket a területeket, ásványkincs-lelőhelyei kétharmadának és ezzel együtt a nehéziparának is búcsút mondhat. A drámai ipari, gazdasági, pénzügyi helyzet tovább növelheti az ország kiszolgáltatottságát.

Egyre több információ érhető el az ukrán gazdaság állapotáról, ezekből pedig az a következtetés vonható le, hogy rendszeres külföldi támogatás nélkül Ukrajna lényegében képtelen az önfenntartásra.

Tavasszal a kormányzat saját bevételei csupán a kiadások 40 százalékát fedezték, a költségvetés egyensúlyban tartásához havi 5-9 milliárd dollárra lenne szükség, a hiány az egeket verdesi,

az ukrán GDP pedig idén akár 45 százalékkal is eshet.

Az államadósság meredeken emelkedik, meg is duplázódhat, miközben Ukrajna lényegében csődöt jelentett, ugyanis hiteleinek átütemezésére kényszerült.

Amerikai becslés szerint dollármilliárdokra rúg annak az ásványkincsnek az értéke, amely immár orosz ellenőrzés alatt lévő ukrán területeken található.

Ezek között 117 olyan fém- és ásványianyag-lelőhely van, amely nélkülözhetetlen a repülőgépek, valamint a számítástechnikai és elektronikai berendezések gyártásához.

Bár július végén három kikötőből megindulhattak a gabonaszállító hajók, az idei ukrán gabonaexport így is éppen csak hogy eléri a tavalyi mennyiség felét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.