BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországban tüntetnek az energiaválság felelőtlen kezelése miatt

Tízezrek vonultak az utcára azt követően, hogy a német kormány 200 milliárd euróból segítené a lakosságot és a vállalkozásokat, ám vitatható nagyvonalúsággal.

Több tízezer német vonult az utcára hat különböző városban, hogy tüntessen a kormányzati források igazságosabb elosztásáért, amit aztán a növekvő energiaárak és megélhetési költségek kezelésére fordítanak. A Berlinben, Düsseldorfban, Hannoverben, Stuttgartban, Drezdában és Frankfurtban tiltakozók a Reuters beszámolója szerint azt is követelték, hogy a német kormány tegyen többet az infláció és az energiaárak drasztikus elszabadulása ellen, illetve ne támogassa tovább az atomenergiát.

Berlin City Lighting as Chancellor Promises Germans More Relief to Endure Energy Crisis A lit street lamp near the Brandenburg Gate at night in Berlin, Germany, on Tuesday, Aug. 16, 2022. Germany's government has asked citizens, municipalities and industrial consumers to save energy, and efforts can be seen across the country. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A szervezők szerint a legnagyobb probléma, hogy bár a német kormány sokat tesz a válság ellen, valójában ész nélkül szórja el a forrásokat, miközben az alacsonyabb keresetűeknek jóval nagyobb segítségre van szükségük, mint a gazdagoknak. A csomag egyszeri befizetést tartalmaz a háztartások és a kis- és középvállalkozások havi gázszámlájának fedezésére, valamint egy mechanizmust, amely márciusig visszamenőleg korlátozza az árakat.

A 200 milliárd eurós német energia-mentőcsomag Európa-szerte kiverte a biztosítékot, mert a vádak szerint a többi uniós tagország fizeti meg az árát. Orbán Viktor a német mentőcsomagról azt mondta:

ez a kannibalizmus kezdete az unióban. 

A magyar miniszterelnök hozzátette: szerinte ez a bejelentés egyértelműen arra utal, hogy nem lesz közös uniós program a vállalatok megsegítésére az energiaválságban.

Christian Lindner német pénzügyminiszter persze védelmébe vette a csomagot, mondván, annak mértéke „arányos” a német gazdaság nagyságával és sebezhetőségével. Csakhogy az összeg a duplája annak, amennyit Olaszország és Franciaország, az eurózóna Németország után két legnagyobb gazdasága összesen fordít e célra. 

A német infláció szeptemberben az elmúlt több mint negyedszázad legmagasabb szintjét érte el, 10,9 százalékot, és a szakértők szerint nem várható lassulás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.