BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges atom-tengeralattjárót fejleszt az orosz hadsereg

A Cirkon rakétákkal felszerelt eszköz 2026-ban lesz bevethető. A hajóosztály tengeralattjáróit évek óta alkalmazza az orosz hadsereg.

Újabb, átütő erejűnek szánt fegyvert állít hamarosan csatasorba az orosz hadsereg. A Project 885M (Jasen-M) Perm nukleáris meghajtású tengeralattjáró, Oroszország legfejlettebb, hiperszonikus cirkálórakétájával, a Cirkonnal felszerelt tengeralattjáró-flottájának első tagja a tervek szerint 2026-ban áll szolgálatba a haditengerészetnél – tájékoztatta csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökséget az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló forrás.

Szeverodvinszk nukleáris tengeralattjáró Oroszország
A Szeverodvinszk tengeralattjáró egy korábbi rakétateszten.
Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP

Sajtóértesülések szerint a szolgálatba állítása előtt, 2024 végén vagy 2025 elején fog fogják tesztelni a fegyvert. Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett a védelmi tárca részéről.

A Cirkon rakéták kilövését tengeralattjárókról 2022. október 4-én tesztelték először. Akkor a Fehér-tengeren a Project 885-ös hajóosztályú Szeverodvinszk tengeralattjáróról indították útnak a lövedéket.

Az Orosz Egyesült Hajógyártó Vállalat részeként működő Szevmas hajógyár jelenleg hat Project 885M tengeralattjárót épít. A már elkészült, Project 885 és a Project 885M hajóosztályba tartozó tengeralattjárók, azaz a Szeverodvinszk, a Kazan és a Novoszibirszk jelenleg is hadműveleti szolgálatban állnak az Orosz Haditengerészetnél.

Útjára engedte legújabb szuperfegyverét Putyin, és ez még csak a kezdet

Útnak indult az orosz, Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt. A csatahajó tesztüzemét január elsején fejezték be. Az Admiral Gorskov fregatt a teszteken még egy ezer kilométeres távolságban lévő célpontot is képes volt eltalálni a Fehér-tengeren. A hajó most útnak indult, és útja érinteni fogja az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.