BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pedestrians walk past the Spanish multinational commercial

Extraprofitadóból hízik a spanyol költségvetés

Több milliárd eurós bevétellel számol a spanyol kormány az energetikai cégekre és bankokra kivetett adóból, amit a kabinet a nyereséggel arányos mértékűnek tart.

A spanyol kormány az idén és jövőre összesen hatmilliárd eurót tervez beszedni az energiacégekre és a bankokra kivetett különadóból – közölte María Jesús Montero költségvetési miniszter.

Pedestrians walk past the Spanish multinational commercial
A legnagyobb spanyol banknak is fizetnie kell különadót.
Fotó: SOPA Images

A várható bevétel ebben az évben 1,7 milliárd lesz az energiaadóból, míg a bankokra kivetett illetékből 1,3 milliárd fog befolyni, vagyis évi hárommilliárd euróval számolunk

– mondta a tárcavezető. A közelmúltban a Repsol olajvállalat fellebbezést nyújtott be a spanyol legfelsőbb bírósághoz az extraprofitadó ellen, miközben a banki és az energetikai cégek is tiltakoztak az ideiglenes közteher miatt – írja a Reuters.

A befizetett összeg kezelhető, tekintettel a nyereség nagyságára. A közteher nem tekinthető elkobzásnak, hanem arányos az érintett vállalatok nyereségével

– mondta Montero a kritikákra válaszul. A Spanyol Nemzeti Bank novemberben közzétett becslése szerint a kormány 2024-ig összesen ötmilliárd eurót fog beszedni az adókból, miután a kongresszus a belföldön szabályozott tevékenységeket és a külföldi műveleteket mentesítette a közteher alól.

A szenátus megadta a végső jóváhagyást a bankokra kivetett különadókra, bár a kisebb helyi hitelezők és a külföldi pénzintézetek spanyolországi egységei nagyrészt kimaradtak belőle. A vállalatoknak február 20-ig kellett befizetniük az adó első felének részletét, Montero elmondta, hogy az energetikai cégek eddig 817 millió eurót, míg a bankok 637 millió eurót utaltak el.

Áll a bál a brit gázszolgáltató profitja miatt

Miközben az országban egyre többeket érint az energiaszegénység, a vállalati nyereségek csúcsokat döntenek. A British Gas tulajdonosa, a Centrica közölte, hogy tavaly több mint triplájára, 3,3 milliárd fontra nőtt a nyeresége az egy évvel korábbi 948 millió fontról, ezért a céget egyre erőteljesebb támadások érik.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.