Nemzetközi gazdaság

A szankciók miatt Oroszország adósai sem tudnak fizetni

Jelentősen csökkentek az orosz államhoz érkező kétoldalú hiteltörlesztések.

A kétoldalú államközi hitelekből Oroszország bevételei 2022-ben a szankciók eredményeként jelentősen elmaradtak a tervezettől az ország pénzügyminisztériumának stratégiai és tervezési iratai szerint.

Venezuela az egyik legnagyobb adósa Oroszországnak
Fotó: AFP

A kamatbevételek a tervezett 48,68 milliárd rubel helyett mindössze 11,13 milliárdra rúgtak az ország külföldi adósaitól. Összehasonlításképpen: az orosz állam hasonló hiteleiből 2021-ben mintegy 52 milliárd, 2020-ban pedig 64 milliárd rubel folyt be. Az RBC írása felhívja a figyelmet, hogy az orosz pénzügyminisztérium jelezte, hogy az Ukrajnával szembeni inváziót miatt bevezetett szankciók nehezítik a tartozások behajtását. Többek között 

az orosz központi bank, az államkincstár, a vagyonkezelő vagy éppen a nevükben eljáró fizetési ügynök, a VEB.RF is a szankciós listára került.

A kamatbevételek visszaesése várható volt, sőt korábban az orosz pénzügyminisztérium a ténylegesen behajtott összegnél kisebb, 9,7 milliárd rubeles bevétellel számolt 2022-re. Az idén a kölcsönökből már többet behajthatnak az oroszok, a tervekben már 40,3 milliárd szerepel 2023-ra. Ezt a tartozások átruházását az adós országok területén működő szervek számára lehetővé tevő megoldással érnék el az oroszok. A szankciók azonban nemcsak az adósságok behajtásában, de azok kifizetésében is hátráltatták Oroszországot.

Március 21-ig 0,3 milliárd rubelt gyűjtött be hiteleire vonatkozó kamatokból Oroszország, amely a tőketörlesztéssel kapcsolatos adatok közlését beszüntette. Az orosz jegybank adatai szerint 2022 január 1-jén 49 milliárd dollárral tartoztak az országnak, a Világbank szerint 2021 végén a legnagyobb adós Fehéroroszország (8,5 milliárd dollár), Banglades (4,4 milliárd), India (3,3 milliárd), Vietnam (1,5 milliárd) és Jemen (1,2 milliárd) volt, míg 2020 végén Venezuela mintegy 3,1 milliárddal tartozott.

Oleg Buklemisev, a Moszkvai Egyetem gazdaságpolitikai kutatóinézetének igazgatója szerint 

a bevételek nemcsak a szankciók miatt voltak alacsonyak, hanem a fejlődő országok költségvetési gondjai miatt is.

 

államadósság szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek