BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Västerĺs,,Sweden-,13,May,2022:,Northvolt,Company,In,Västerĺs,,Sweden.

Újabb akkumulátorgyárak épülnek Németországban és Franciaországban

Két akkumulátorgyár építését jelentették be ma tízmilliárd euró értékben: a svéd Northvolt Észak-Németországban ruház be, míg a tajvani ProLogium Dunkerque kikötővárosában fog építkezni. Mindkét üzem 2026-ban kezdi meg a termelést, és több ezer embernek ad majd munkát.

A svéd Northvolt mintegy 3-5 milliárd eurót fog költeni egy villanyautókat kiszolgáló akkumulátorgyár építésébe az észak-németországi Heide városában. Az üzem félmilliárd eurós támogatást kaphat Berlintől, de a pontos beruházási és támogatási összegek még nem véglegesek, mivel azokra az Európai Bizottságnak (EB) is rá kell bólintania.

Västerĺs,,Sweden-,13,May,2022:,Northvolt,Company,In,Västerĺs,,Sweden.
Fotó: Shutterstock

Az éves termelési kapacitása 60 gigawatt lesz, ami nagyjából egymillió elektromos meghajtású járműnek elegendő akkumulátort jelent. Ez meghaladja a Volkswagen spanyolországi üzemeinek teljesítményét vagy éppen a Türingia tartományban épült CATL-gyár 14 gigawattos teljesítményét, de elmarad a CATL 100 gigawattos debreceni beruházásától. 

A létesítményt a tervek szerint 2026-ban adják át. A Northvolt beruházása háromezer közvetlen munkahelyet teremt a 21 ezres Heide városában és további több ezer munkahelyet a környező ipari és szolgáltatószektorban – írja a Reuters.

A svéd akkumulátorgyártó Schleswig-Holstein tartomány vezetésével tavaly márciusban írt alá szándéknyilatkozatot egy gyár építéséről a régióban. A vállalat azonban később közölte: a kedvezőbb támogatások és az alacsonyabb energiaköltségek miatt az Egyesült Államokban történő beruházást részesítheti előnyben Európával szemben. Végül meggondolta magát, amiben a német kormány félmilliárdos támogatásának lehetett szerepe.

A Northvolt szóvivője mindenesetre jelezte: a németországi befektetéssel párhuzamosan egy második üzem is épülhet egy másik országban, valószínűleg az Egyesült Államokban. A svéd cég a Volkswagen mellett azon kevés európai szereplő között található, amely a hazai akkumulátoripart próbálja megteremteni, miközben az öreg kontinensen épülő akkugyárak nagy részét ázsiai szereplők birtokolják. Ebbe a sorba illik a ProLogium bejelentése: 

a tajvani cég közölte, hogy az észak-franciaországi Dunkerque kikötővárosát választotta első külföldi autóakkumulátor-gyárának helyszínéül. 

A termelés 2026-ban fog indulni, a beruházás értéke eléri az 5,2 milliárd eurót. Ez lesz Franciaország negyedik akkumulátorgyára. A világ akkumulátorgyártását ázsiai cégek uralják: tavaly a piac 56 százalékát kínai, 26 százalékát dél-koreai, 10 százalékát japán vállalatok adták, míg a maradék 8 százalékon osztoztak a többiek. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az akkumulátorellátáson áll vagy bukik az elektromos átállás sikere.

Akkumulátorgyárat építenének Angliában, de csak egy feltétellel

A Tata Motors akkumulátorüzemet építene a délnyugat-angliai Somerset megyében, ahol a Jaguar Land Rover autóiba gyártanának eszközöket. A cég feltétele, hogy a brit kormány legalább 500 millió fonttal támogassa a beruházást, különben egy spanyolországi helyszínen húzza fel az üzemét.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.