Napvilágot látott a német Kereskedelmi és Iparkamara idei Energiaátmenet Barométerről szóló jelentése, amiből kiderül, hogy a vállalkozások hogyan gondolkodnak a gazdaság helyzetéről és a kormány politikájáról. A kutatásban 3572 vállalat vett részt minden iparágból és régióból.

Quality controller Michaela Trebes inspects flacons on an assembly line at the German glass producer Heinz-Glas Group in Kleintettau, Germany on August 3, 2022. Over 400 years, Heinz-Glas, one of the world's biggest producers of glass perfume bottles, has seen off crises from the plague to world wars. But Germany's current energy emergency strikes at the heart of its very existence. (Photo by Ronny Hartmann / AFP)
A német vállalatok inkább külföldön termelnének a magas energiaárak miatt.
Fotó: AFP

A jelentés szerint a német vállalatok egyre jobban visszafogják a belföldi beruházásokat, és a külföldi termelést részesítik előnyben. Ennek fő oka a hazai energiaárak megugrása.

Az energetikai átállásban a német vállalatok lényegesen több kockázatot látnak, mint lehetőséget a versenyképességük szempontjából. 

A vállalkozások 52 százaléka szerint a tiszta energiára való átállás rossz vagy nagyon rossz hatással van a versenyképességükre. Az energiaigényes iparágakban pedig a cégek háromnegyede látja így.

A vállalkozások összességét tekintve továbbra is azok vannak túlsúlyban, akik felveszik a kesztyűt az energetikai kihívásokkal. Az iparban – különösen a nagyvállalatok körében – azonban reális terv, hogy hátat fordítsanak az országnak. A gyártók 32 százaléka fontolgatja vagy pedig már el is kezdte a termelés külföldre helyezését. Ez kétszer akkora arány, mint ami a tavalyi idején volt. Ez egyértelmű jele annak, hogy „a gazdaság energiapolitikába vetett bizalma a mélypontra esett” Achim Dercks, a kamara igazgatóhelyettese szerint. Az idei ugyanis a legalacsonyabb érték a felmérések 2012-es kezdete óta.

Gazdaságunk nagy részét erőteljesen aggasztja az energiaellátás hiánya, még közép- és hosszú távon is

– mondta Dercks a keddi tájékoztatóján.

A feldolgozóiparra épülő német gazdaság már hosszú ideje gyengélkedik, a csökkenő üzleti bizalom pedig ezt csak tetézi. Európa legnagyobb gazdasága 0,2 százalékot zsugorodott a második negyedévben. Az elemzők ennek folytatására számítanak, a nagy európai országok közül egyedül Németországban várnak gazdasági visszaesést idén. A hirtelen gyengülésnek legfőképpen az az oka, hogy a németek alapjaiban építettek az olcsó orosz energiahordozókra – amiknek importja viszont mára szinte teljes mértékben megszűnt, az energiaárak pedig Európa legmagasabbjai közé szöktek.

A kormány arra számít, hogy a megújuló energiaforrások 2027 körül csökkenthetik az energiaárakat.

A kormánykoalíció kedden és szerdán Mesebergben ülésezik, amelyen megvitatják az ipar lehetséges támogatásait is. A Bloomberg úgy tudja, hogy a szociáldemokrata képviselőcsoport kilowattóránkénti 5 eurócentes átmeneti árat szorgalmaz egyes nagyvállalatoknak.