BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Epiphany in Venezuela, Wayuu
06 January 2023, Venezuela, Caracas: Men dressed as Magi donate gifts, food and clothing to children in a Wayuu community in the Cota 905 neighborhood, one of the poorest in Caracas. The initiative was created by NGOs and volunteers to support this forgotten indigenous community. Photo: Pedro Rances Mattey/dpa Epiphany in Venezuela January  , 2023

Kolumbiában az indiánok ellenállásán bukhatnak meg a grandiózus energetikai beruházások

Kolumbiában a tervezett megújuló energetikai projektek 20 ezer megawattot termelnének, ebből 11 millió embert, azaz a lakosság közel egynegyedét látnák el villamos energiával. Azonban a Wayuu törzs tagjai arra panaszkodnak, hogy tönkreteszik a földjüket.

2019 óta több mint 50 lehetséges szél- és napenergia-projektet jelentettek be Kolumbiában, amelyek a tervek szerint tavaly vagy idén kezdték volna meg működésüket, de egyik sem üzemel. A cégek kénytelenek határozatlan ideig késleltetni a beruházásokat, mivel az őslakosok minden létező módszerrel tiltakoznak a létesítmények ellen.

Epiphany in Venezuela, Wayuu
06 January 2023, Venezuela, Caracas: Men dressed as Magi donate gifts, food and clothing to children in a Wayuu community in the Cota 905 neighborhood, one of the poorest in Caracas. The initiative was created by NGOs and volunteers to support this forgotten indigenous community. Photo: Pedro Rances Mattey/dpa Epiphany in Venezuela January  , 2023
Fújnak az őslakosok a szélerőművekre.
Fotó: NorthFoto

Az erőműveket a dél-amerikai ország észak részén elhelyezkedő, sivatagos La Guajira megyében kezdték el építeni, ahol a Wayuu törzs tagjai útblokádokat emeltek, így a akadályozva az építkezéseket. A Kolumbiában több mint 380 ezres lélekszámú törzs azt állítja, hogy a projektek károsítják a növényzetet, tönkreteszik a legelőket, és nem veszik figyelembe a temetkezési helyeket sem – írja a Reuters.

Az olasz Enel májusban állította le a Windpeshi szélerőműpark építését, ami több mint 250 millió dollárral dobta meg a költségeket, és három évvel nyújtotta el a kivitelezést. A kormány a vállalatok képviselőivel karöltve tárgyalásokat kezdett az indiánokkal: Gustavo Petro kolumbiai elnök ígéret tett, hogy a helyiek is profitálni fognak a projektekből, és orvosolják a felmerült problémákat.

A Wayuukat azonban nem sikerült meggyőzni, szerintük az egyeztetéseken nem hangzottak el komolyan vehető megoldási javaslatok. Az elemzők szerint az építkezések még két évig állni fognak, a várakozás miatt a befektetők pedig távozhatnak. Kolumbia energiatermelésének kevesebb mint 1 százaléka származik szélből és napból, ellenben a vízerőművek biztosítják a dél-amerikai ország szükségletének 70 százalékát. 

A tervezett megújuló projektek 20 ezer megawattot termelnének, ez 11 millió embert, azaz a lakosság közel egynegyedét látná el villamos energiával. A szakértők egy része attól tart, hogy az El Nino időjárási jelenség miatt a jövőben aszály léphet fel, így a vízenergiától függő ország hiánnyal és magasabb tarifákkal szembesülhet. A konfliktus a Chilében tapasztalható helyzethez hasonlatos, ahol az őslakos közösségek a lítiumbányászat ellen lépnek fel.

Latin-Amerika bekeményít: övék a varázsfém, a lítium, és nem adják Európának

Globális verseny folyik a zöldátálláshoz szükséges alapanyagokért, és ebben Latin-Amerika az eddigieknél nagyobb szerepet akar magának. A kontinens országai – köztük Chile, Brazília és Argentína – rendelkeznek a világ egyik legnagyobb tartalékával ezekből az ásványkincsekből, például a fehér aranynak is nevezett lítiumból, de ezt ma Kínába exportálják feldolgozásra, ahonnan készterméket vásárolnak vissza.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.