BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elvesztette külföldi finanszírozóit Oroszország egyik legnagyobb LNG-beruházása

Kiszállnak a külföldi tulajdonosok Oroszország egyik legnagyobb beruházásából, amelynek Moszkva jelentős szerepet szán a cseppfolyósított gáz piacán. Az Arctic LNG 2 projekt francia, japán és kínai befektetői a szankciók miatt vis maiort jelentettek.

A külföldi részvényesek felfüggesztették részvételüket az Arctic LNG 2 projektben a szankciók miatt. A külföldiek ezzel lemondtak az új orosz cseppfolyósított földgáz- (LNG) üzem finanszírozásáról és az átvételi szerződésekkel kapcsolatos felelősségükről – jelentette hétfőn a Kommerszant című napilap.

Kiszállnak a külföldi tulajdonosok Oroszország Arctic LNG 2 projektjéből, amelynek Moszkva jelentős szerepet szán a cseppfolyósított gáz piacán.
Fotó: AFP

A programban a Novatek, Oroszország legnagyobb LNG-termelője 60 százalékkal rendelkezik. A CNOOC és a CNPC kínai állami olajipari nagyvállalatok egyenként 10 százalékkal rendelkeznek, míg a maradék 20 százalékon a francia TotalEnergies, valamint a japán Mitsui and Co és a JOGMEC konzorciuma osztoznak.

A napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy

a külföldi vállalatok vis maiort jelentettek a részvételükkel kapcsolatban, ami miatt az Arctic LNG 2 elveszíti hosszú távú LNG-szállítási szerződéseit. Ez azt is jelenti, hogy a Novateknek egyedül kell finanszíroznia a projektet, és a gázt az azonnali piacon kell értékesítenie.

A beruházás már korábban is nehézségekkel küzdött az ukrajnai konfliktus miatti amerikai szankciók és a gázszállítók hiánya miatt. A CNPC és a CNOOC korábban mentességet kértek az Egyesült Államok kormányától az Arctic LNG 2-vel szembeni szankciók alól.

A projektre eddig 21 milliárd dollárt költöttek, amit nehezen teremtettek elő a finanszírozók. Az első LNG-tankerek várhatóan a jövő év első negyedévében indulnak útnak a Novatek szerint, ám iparági szakértők úgy látják, hogy erről csak hónapokkal később lehet szó. A projekt második feldolgozósora a tervek szerint jövőre, a harmadik pedig várhatóan 2026-ban kezdi meg a működését. A három feldolgozósorral rendelkező Arctic LNG 2 évente 19,8 millió tonna gázt alakíthat át 1,6 millió tonna gázkondenzátummá – számolt be a Reuters.

A projekt kulcsfontosságú Oroszországnak abban, hogy 2030-ra a jelenlegi 8 százalékról 20 százalékra növelje részesedését az LNG világpiacán. Ez most veszélybe került.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.