Finnországban egy napra megállt az élet sztrájk miatt, országszerte százezren nem vették fel a munkát a gazdaság különböző szegmenseiben csütörtökön.

FINLAND-HELSINKI-STRIKE
Megállt az élet Finnországban egy napra sztrájk miatt, miután az 5,5 milliós országban százezren nem vették fel a munkát csütörtökön.
Fotó: Northfoto

Leállt a helyi és a helyközi tömegközlekedés, a teherfuvarozás, a Turkui repülőtér, de nem vették fel a munkát a kikötőkben, egyes lift-, autógumi- és csomagolásgyárakban sem. Szintúgy beszüntették a munkát több energiavállalatnál is. Szünetel az energiatermelés több erőműben, köztük a Fortum Oyj egyik espoo-i és a Vantaan Energia Oy két egységében, valamint a Lidl diszkontlánc logisztikai központjaiban és az építőiparban. Az autóiparban 17 ezer dolgozó, a feldolgozóiparban 2 ezer, a postai alkalmazottaknak pedig a nagy része lépett sztrájkba. Nem dolgoznak az építőipar egyes vállalatainál, és a villamos ipar 40 ezer munkavállalója is lógatja ma a lábát – derült ki a finn szakszervezetek 24 órás sztrájkot koordináló ernyőszervezetének (SAK) részletes tájékoztatásából

Picture taken 17 November 2004 shows the deserted western harbour docks in Helsinki, Finland. The Confederation of Finnish Industry (EK) said 17 November that it would suspend the current round of incomes talks as long as the present strike by transport workers continues. The stoppage, which began as a strike by bus drivers in the Helsinki region, later spread to five cities around Finland. On Wednesday morning workers at the Port of Helsinki stopped loading and unloading ships. The Transport Workers' Union (AKT) also stopped chemical transport by the ADR-Haanpaa company. (Photo by JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA / AFP)
Az élet a finn kikötőkben is megállt a munkabeszüntetés miatt. Fotó: AFP

A sztrájk oka a munka törvénykönyvének a módosítása és az, hogy a kormány nem reagált a szakszervezetek tárgyaláskezdeményezésére. Az érdekvédőknek nem tetszik, hogy Petteri Orpo miniszterelnök kormánya vállalkozásbarát módosításokat fontolgat, például megengedné a munkafeltételek lazítását, és csökkentené a munkanélküli-segélyek összegét. A finn kormány célja, hogy százezer új munkahelyet teremtsen, és javítson az államháztartás egyenlegén.

A szakszervezetek szerint a reformok drasztikusan gyengítik a szociális biztonságot és az alapvető munkavállalói jogokat, ezért követelik a tervek elvetését.

A finn iparágak szövetségének közgazdásza a Bloombergnek elmondta, hogy számítása szerint a munkabeszüntetés 120 millió euró veszteséget okozhat az országnak.