BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most az ukránok miatt nőhet az olaj világpiaci ára

Az orosz infrastruktúrára mért támadások miatt az Egyesült Államokban már drágul az üzemanyag.

Visszatért a benzinár-infláció az Egyesült Államokban, tavaly december óta először emelkedtek éves összehasonlításban az árak a kutakon. Ágazati szakértők szerint ráadásul a trend folytatódni fog a következő hetekben és hónapokban, különösen abban az esetben, ha további dróntámadások érik az orosz olajlétesítményeket.

Gas Stations As Biden Says Gas Tax Pause Would Give Families 'Bit of Relief'
December után ismét emelkedett az üzemanyag ára éves szinten az Egyesült Államokban.
Fotó: Getty Images

Az üzemanyagárak emelkedése rossz hír az amerikai fogyasztóknak, a Fehér Háznak és a jegybanknak, a Federal Reserve-nek (Fed), mivel a két utóbbi abban reménykedett, hogy győzelmet hirdethet az infláció felett – emlékeztetett tudósításában a CNN.

A drágább üzemanyag az egyik legfőbb oka annak, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott adat szerint az elemzői várakozások felett, 3,2 százalékon állt meg az éves pénzromlás üteme az év második hónapjában, a maginfláció is a várakozások felett, 3,8 százalékon alakult.

Később kezdődhet a kamatvágás

A romlás kétségeket vet fel azt illetően, hogy elkezdheti-e a Fed a kamatvágást. A kamatlábak márciusi csökkentésére már nem számítanak, a befektetők most inkább júniusban vagy júliusban várnak ilyen döntést.

CALIFORNIA, USA - NOVEMBER 27: An oil well is seen at an oil facility  by the Highway 5 near Bakersfield in California, United States on November 27, 2022. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A kitermeléssel nincsen baj / Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / AFP

A hét elején a benzin országos átlagára elérte a 3,47 dollárt gallononként; ez 0,02 dolláros emelkedés egy hét alatt, és a legmagasabb ár tavaly október vége óta. (Egy dollár 364,9 forint, egy gallon 3,8 liter.) Messze elmarad azonban a 2022 júniusában mért csúcstól, amikor 5,02 dollár volt.

Az megszokott, hogy a tél végén nőnek az üzemanyagárak az Egyesült Államokba – emlékeztetett a hírtelevízió internetes kiadása. A finomítók ugyanis ilyenkor állnak le, hogy elvégezzék a karbantartási munkálatokat, és állnak át drágább nyári üzemanyagra.

A jó idővel megnő a kereslet is, mert többen ülnek autóba, amikor melegebb lesz és hosszabbodnak a nappalok.

Az ukránok megtalálták a legjobb fegyvert

Az idén azonban más tényezők is hozzájárultak a dráguláshoz. Többek között az, hogy az extrém hideg miatt leálltak finomítók, az orosz energetikai infrastruktúrát pedig célzottan támadták drónokkal az ukránok.

Az orosz olajlétesítmények elleni ukrán dróntámadások emelhetik az olaj világpiaci árát / Fotó: AFP

„Úgy tűnik, az ukránok megtalálták a legjobb módját annak, hogy a pénztárcájánál támadják Vlagyimir Putyint. Ez a finomítók kiiktatását jelenti. Ilyesmivel korábban nem kellett megbirkóznunk” – hangsúlyozta Tom Kloza, az Oil Price Information Service vezető energetikai elemzője.

Kloza szerint egyre többen vetik fel, hogy Oroszország a támadások miatt eddig precedens nélküli lépésre, üzemanyagimportálásra kényszerülhet a belső kereslet kielégítése érdekében.

Ha az ukránok tovább támadják az orosz infrastruktúrát, akkor az a globális árak emelkedéséhez vezethet

– jósolta a szakértő.

És akkor ott vannak még a húszik

Az orosz olajlétesítmények elleni akciók mellett aggódni kell még a húszik támadásai miatt is, amelyek arra kényszerítették a tankerek egy részét, hogy elkerüljék a Vörös-tengert, a hosszabb út Afrika megkerülésével pedig növeli a költségeket.

British-Registered Cargo Ship Attacked By Yemen's Houthis In Red Sea
A húszik támadásai miatt elkerüli a tankerek egy része a Vörös-tengert / Fotó: Getty Images

Az amerikai olajárak 1 százalékkal, hordónként 81,7 dollárra emelkedtek a hét elején, ami 20 százalékos drágulás az egy évvel ezelőtti árakhoz képest. Az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára kedden már 82 dollár fölött járt, a Brenté 86,74 dollárnál.

Az olajexportáló országok (OPEC+) közben Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével továbbra is mérséklik a kínálatot az árak szinten tartása érdekében, a minap állapodtak meg arról, hogy júniusig visszafogják a kitermelést.

Fájhat Joe Biden feje

Kloza emlékeztetett, hogy a Fehér Ház számára problémát okozhat, ha egyes billegő, úgynevezett csatatérállamokban jelentősen emelkednek az üzemanyagárak. Ilyen állam például Michigan, ahol az átlagár eléri a 3,65 dollárt gallononként, ami 20 centtel magasabb az egy évvel ezelőttinél.

President Joe Biden is seen in his motorcade near the House steps of the Capitol Building, as he departs from the Friends of Ireland ceremony in Washington, D.C., on March 15, 2024. (Photo by Aaron Schwartz/NurPhoto) (Photo by Aaron Schwartz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nem Joe Biden a hibás az emelkedő árakért, de rajta verhetik le / Fotó: Aaron Schwartz / NurPhoto / AFP

„Az emberekből zsigeri reakciót váltanak ki a magasabb üzemanyagárak, és keresik, hogy ki a hibás” – emlékeztetett a szakértő. „De ez az egész az OPEC+-ról és a drónokról szól, nem pedig a Biden-kormányzatról” – tette hozzá.

A jó hír, hogy az elemzők nem jósolnak olyan kiugrást a benzinárakban, mint 2022 közepén.

Az Egyesült Államok több olajat termel ki, mint bármelyik ország a történelem során, és az OPEC+-nak megvan a módja rá, hogy szükség esetén növelje a kínálatot.

Ha egy nagyobb hurrikán nem sújtja a Mexikói-öböl mentén található amerikai finomítókat, akkor Kloza szerint nem valószínű, hogy a benzin ára az idén eléri a négy dollárt gallononként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.