BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egységet sürget Franciaország a kínai dömping ellen

Párizst különösen az akkumulátorgyártás aggasztja.

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoportnak egységesen kell fellépnie a kínai dömping ellen kulcsfontosságú iparágakban, például az akkumulátorgyártásban – figyelmeztetett a pénzügyminiszterek tanácskozása előtt Bruno Le Maire.

EXIT FROM THE COUNCIL OF MINISTERS AT THE ELYSEE ON 14 FEBRUARY 2024
Bruno Le Maire egységet sürget a kínai dömping ellen / Fotó: Hans Lucas via AFP

A francia pénzügyi tárca vezetője a Reuters tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a kínai dömpingáru elárasztja Európát, ezért szükség van a kereskedelmi kapcsolatok újraegyensúlyozására.

A túltermelés miatt létfontosságú, hogy a G7 csoport és Európa egységes maradjon. Európának meg kell erősítenie gazdasági hatalmát

– jelentette ki Le Maire újságírók előtt.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy Franciaország és Németország álláspontja egyre inkább különbözik Kínát illetően, Berlin mindent megtesz, hogy ne rontsa a kapcsolatokat egyik legfontosabb exportpiacával.

Le Maire arról is beszélt, hogy a fejlett ipari államoknak közös álláspontra kell jutniuk a befagyasztott orosz vagyont illetően is. Hozzátette, hogy Franciaország kész dolgozni az amerikai javaslaton, amelynek értelmében annak hozamát felhasználnák Ukrajnának nyújtandó hitelre.

Ez lesz az egyik legfontosabb kérdés a pénzügyminiszterek és jegybankelnökök csütörtökön kezdődő tanácskozásán, és már Németország is hajlik a javaslat elfogadására.

Az Európa és az Egyesült Államok közötti gazdasági különbségek növekedése miatt Le Maire azt is mondta, hogy 

Európának „fel kell ébrednie gazdasági letargiájából”, és a következő években meg kell dupláznia növekedési ütemét.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.