BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Du Roi Milan street

Ömlik a tőke Szerbiába – Kína vezet

Összesítésben az EU, egyéniben Kína a legnagyobb befektető Szerbiában.

Tavaly több mint 4,5 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetést eszközöltek Szerbiában. A Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint 

az összeg 100 millióval több, mint 2022-ben, amikor 4,4 milliárd eurót fektettek be külföldiek a szerb gazdaságba.

Du Roi Milan street
Külföldi tőke is hajtja a szerb gazdaságot / Fotó: Getty Images

A legtöbb befektető tavaly az Európai Unióból érkezett, egyéniben viszont Kína a listavezető. Az összes befektetésnek majdnem a fele, mintegy 2,2 milliárd euró értékben az EU területéről érkezett a tőke. Kína viszont első helyen van, ha országos lebontásban nézzük az adatokat. A távol-keleti országból 1,4 milliárdot fektettek be Szerbiában. Majdnem ugyanekkora összeget fektettek be a szerb gazdaságba a kínaiak 2022-ben is. Egyéniben a második helyen, sokak számára némi meglepetést okozva, Hollandia áll, ahonnan 2023-ban 738 millió euró értékben érkezett befektetés. Egy évvel korábban „mindössze” 148 millió eurót ruháztak be a hollandok.  A harmadik legnagyobb közvetlen külföldi tőkebefektető az országban Nagy-Britannia, 383 millió eurós közvetlen befektetéssel. 

Hollandiától eltérően azonban az előző, 2022-es évhez képest mintegy 330 millió euróval kevesebbet ruháztak be a britek Szerbiában. 

A negyedik helyen Ausztria van a listán, 308 millió közvetlen tőkebefektetéssel.
Németország hosszú távon Szerbia egyik legfontosabb befektetőjének számít, de a tavalyi listán csak az ötödik helyen áll valamivel több, mint 179 millió eurós működőtőke-befektetéssel. Az előző évihez viszonyítva ez visszaesést jelent, akkor 282 millió euró közvetlen beruházás érkezett Németországból Szerbiába. Oroszország a hatodik, 162 millió eurós részvétellel. 

Tavaly a gumi- és műanyagtermékek gyártásába ruháztak be legtöbbet, 

476 millió eurót. A gépjármű-, pótkocsi- és félpótkocsi-gyártás területén 288 millió euró értékben ruháztak be.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.