BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Field,With,Winter,Wheat,Crops,,Leaves,Of,Germinating,Grain,Covered

A vártnál sokkal nagyobb mennyiségű orosz gabonát érhettek a májusi fagyok

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, ezért a terményállományát a világpiacok közelről követik. A májusi fagyok miatt a terméskiesés mintegy egymillió hektárra tehető.

Az oroszországi fagyok a téli gabonafélék 15-30 százalékát károsították, régiónként azonban eltérő mértékűek a károk – közölte kedden az orosz gabonaszövetség vezetőjére hivatkozva a Reuters hírügynökség, ami jóval magasabb számról tesz tanúbizonyságot, mint a mezőgazdasági minisztérium által korábban előrejelzett 1 százalékos arány. Az őszi gabonaféléket ősszel ültetik és nyáron takarítják be, szemben a tavaszi búzával, amelyet tavasszal ültetnek és ősszel takarítanak be.

Field,With,Winter,Wheat,Crops,,Leaves,Of,Germinating,Grain,Covered
fagy, gabona,
A vártnál sokkal több gabona veszhetett kárba a májusi fagyokban / Fotó: Shutterstock

Az orosz mezőgazdasági minisztérium eddigi becslései szerint a májusi fagyok miatt a terméskiesés mintegy egymillió hektárra tehető, ami a 2024-es betakarításra szánt vetésterület 1,2 százaléka, és további 700 ezer hektár károsodhatott az időjárási viszontagságok következtében. A minisztérium szerint az elpusztult növények nagy részét már újravetették, sőt, egyes esetekben már az új termés betakarítása is megkezdődött.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, 

ezért a májusi fagyok okozta terméskárok mértékét a nemzetközi gabonapiacok nagy figyelemmel kísérik.

A mezőgazdasági minisztérium a károk ellenére is kitart a 2024-re vonatkozó 132 millió tonnás gabonatermés-előrejelzése mellett, de már hozzátéve, hogy ez az előrejelzés módosulhat, ha több régióban is folytatódik az aszály. A mezőgazdasági tanácsadó cégek máris csökkentették a búza betakarításra vonatkozó előrejelzésüket: az IKAR 81,5 millió tonnára, a Sovecon pedig 80,5 millió tonnára számít.

Nem jön több orosz gabona és ukrán cukor az EU-ba

Egyikre vámot vetnek ki, a másiknál betelt a kvóta.

Oroszország előrejelzése egyébként az, hogy a július 1-jén kezdődő 2024–25-ös szezonban 60 millió tonna gabonát fog exportálni, szemben a június 30-ával véget érő 2023–24-es szezonban becsült 70 millió tonnával, melyből 53 millió tonna volt a búza részesedése.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.