BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a gazdagok is kénytelenek spórolni

A magas jövedelmű amerikaiak harmada aggódik a számlafizetés miatt.

Már a hat számjegyű összeget kereső amerikaiak egyharmada is aggódik amiatt, hogyan él meg és miből fizeti majd a számlákat – derült ki a Federal Reserve Bank of Philadelphia friss felmérésének eredményéből.

A magas jövedelműek is spórolnak, kevesebbet járnak étterembe, szórakozni / Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ráadásul az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a pénzügyi gondokkal küzdők száma azok körében, akik legalább évi százezer dollárt keresnek, ami jóval magasabb, mint a 63 795 dolláros átlagkereset. (Egy dollár 370,3 forint.) Igaz, az ő esetükben ez nem jelenti azt, hogy kénytelenek alapvető fontosságú dolgokról lemondani. Azt viszont igen, hogy kevesebbet járnak étterembe vagy szórakozni.

Azonban a magas jövedelműek 17,1 százaléka is spórol az élelmiszeren vagy egészségügyi ellátáson, arányukban alig kevesebben, mint az alacsonyabb jövedelműek körében (23,5 százalék). A magas jövedelműek is próbálnak többféle módszerrel gondoskodni a megszokott életszínvonaluk fenntartásáról: 

15,3 százalékuk vállal másodállást, 10,2 százalékuk több hitelt vesz fel, 14,3 százalékuk hozzányúl a nyugdíj-megtakarításaihoz.

Az eredmény megerősíti, amit egyéb gazdasági adatok is mutatnak: az évek óta magas infláció és hitelköltségek negatív hatása kezd tükröződni a gazdaság hajtóerejét jelentő fogyasztásban – a magasabb jövedelmi szinteken is.

Aggódnak a következő hat hónap miatt

A Philly Fed felmérése március 22. és április 6. között készült, és szerdán hozták nyilvánosságra. A 100 és 150 ezer dollár közötti éves jövedelemmel rendelkezők 30,8 százaléka mondta azt, hogy aggódik, miképp fog megélni a következő hat hónapban – ez egy éve 21,3 százalékukra volt igaz.

bionic bar
Az idősebbeket kevésbé aggasztja az anyagi helyzetük / Fotó: Didier Bizet / Hans Lucas via AFP

Az évi 150 ezer dollárnál magasabb jövedelműek 32,5 százaléka is aggódik a számlák fizetése miatt; egy éve 21,7 százalék volt ez az arány, emlékeztetett tudósításában a CNN amerikai hírtelevízió.

Ami még érdekesebb: a módosabbakat jobban aggasztja a pénzügyi helyzetük, mint az alacsonyabb jövedelműeket, az évi 70–99 ezer dollárt keresőknek ugyanis csak a 23 százaléka fél attól, hogy anyagi gondjai lesznek.

A fiatalok jobban félnek, mint az idősek

Összességében a megkérdezettek 34,9 százaléka tart a közeljövőtől, ami jóval magasabb az egy évvel ezelőtti 28,7 százaléknál. A fiatalok esetében még rosszabb a helyzet: 

a 18 és 35 közöttiek 41 százaléka aggódik az anyagi helyzete miatt, a 65 felettieknek csupán a 22 százaléka.

A hosszabb távú kilátásokat még borúsabban ítélik meg a magas jövedelműek. A következő 7–12 hónap miatt a 100–150 ezer dollárt keresők 32,3, a 150 ezer dollár felettiek 33 százaléka aggódik; az arányuk egy éve 26,5, illetve 19,8 százalék volt.

Némi pozitívumot is tartalmaz azonban a felmérés: kétszer annyian, 20 százalék helyett 40,8 százalék számít arra, hogy nőni fog idén a jövedelme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.