BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémkedő autók: személyes adatokat gyűjthetnek a járműgyártók

Az autók számos új funkciójának köszönhetően akár illetéktelenek is nyomon követhetik a vezető pontos tartózkodási helyét, azt, hogy milyen gyorsan vezet, és számos egyéb személyes információt a jármű vezetőjéről. Az autóvásárlók nincsenek mindig tisztában azzal, hogy az autó megvásárlásakor aláírt papírokkal beleegyeznek abba, hogy az autógyártó akár személyes adatokat gyűjthet róluk.

Ma már a legtöbb autó és a hozzá kapcsolódó telefonalkalmazások fel vannak szerelve különféle biztonsági és kényelmi funkciókkal, a hangvezérléstől és a GPS-től kezdve a távindításig és a járműkereső funkcióig. Számos jármű el van látva olyan kamerával, amely észleli a jármű vezetőjét, és eszerint állítja be például a vezető ülését.

woman sit in modern car in front of dashboard
A legtöbb autógyártónak saját adatvédelmi szabályzata van a gyűjthető és kiadható adatokra vonatkozóan / Fotó: MAKI / Norhfoto

A számos funkciónak azonban árnyoldala is van, ugyanis akár illetéktelenek is nyomon követhetik az autó vezetőjének pontos tartózkodási helyét, azt, hogy milyen gyorsan vezet, és számos egyéb személyes információt a jármű vezetőjéről.

Ezekkel az információkkal kiváló célponttá válik a jármű vezetője például biztosítók, marketingesek vagy éppen hekkerek számára. 

Legalábbis ezt állítják az adatvédelmi szakértők, akik szerint az autóvásárlók nincsenek mindig tisztában azzal, hogy az autó megvásárlásakor aláírt papírokkal beleegyeznek abba, hogy az autógyártó akár személyes adatokat gyűjthet róluk. Vannak olyan autógyártók, amelyeknek az adatvédelmi szabályzata lehetővé teszi a gyártónak, hogy bizonyos körülmények között megosszák a járművezetői információkat a bűnüldöző hatóságokkal. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) blogbejegyzésében az áll, hogy a járműgyártó vállalatoknak ehhez engedély szükséges: 

nem rendelkeznek szabad engedéllyel arra, hogy az emberek adatait a kért termék vagy szolgáltatás nyújtásához szükséges célokon túlmenően bevételt szerezzenek…

Az autóipar válasza 

Az autógyártók viszont azt mondják, hogy a járműadatok biztonsági vonatkozásúak. Hiszen vannak olyan rendszerek, amelyek képesek észlelni a balesetet, figyelmeztetnek az úton előforduló veszélyekre, használatukkal a sofőr könnyebben eléri a segélyszolgálatot, a lopott autó megtalálásában is segítséget nyújthatnak. Továbbá emlékeztetőt küldenek a fontos karbantartási műveletekről, például az esedékes olajcserére, a gumiabroncs vagy egyéb alkatrész cseréjére is figyelmeztetnek.

Adatvédelmi törvény

Egy szövetségi adatvédelmi törvényre lenne szükség szakértők szerint, az Európai Unió adatvédelmi rendeletének mintájára. A törvényt az autóipar is támogatja. A legtöbb autógyártónak saját adatvédelmi szabályzata van a gyűjthető és kiadható adatokra vonatkozóan, és azt állítják, hogy eladhatják az információkat harmadik félnek, de csak az autótulajdonos beleegyezésével. Az egyik legnagyobb amerikai járműértékesítő, a Ford Motor például azt mondja, hogy az ügyfelek kikapcsolhatják az adat- és helymegosztást, a Toyota ügyfelei pedig kikapcsolhatnak minden adatátvitelt. A Stellantis is lehetőséget ad vásárlóinak az adatgyűjtés mellőzésére. 

Szakértői tippek a kíváncsi autók ellen

Az adatvédelemmel foglalkozó szakértők szerint nem árt, ha a járművásárlás előtt megtudjuk, hogy az autó milyen adatokat gyűjt rólunk, és azokkal később mi történik. Véleményük szerint az autók által gyűjtött információk korlátozása sem árt, ezt megtehetjük a Google Android Auto és az Apple CarPlay használatának elkerülésével, hiszen ezek az alkalmazások személyes adatok mellett információkat gyűjthetnek arról, hogy hol és mikor tartózkodunk autónkkal. A telefonon lévő helymeghatározási funkciók kikapcsolásával is sokat tehetünk az adatainkért, vagy ha az autó műszerfali rendszerét nem szinkronizáljuk a telefonunkkal, nem tárolódnak a telefonon lévő személyes és egyéb adataink az autó memóriájában – írja a The Wall Street Journal.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.