BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kim Dzsongun dél-koreai alkatrészekből készült luxuslimuzint kapott Putyintól

Kim Dzsongun idén két, Oroszországban gyártott Aurus luxuslimuzint kapott ajándékba Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A járművek gyártáshoz sok dél-koreai alkatrészt is használnak, pedig az észak-koreai vezető többször is legfőbb ellenségének nevezte Dél-Koreát. Igaz, Kim nem finnyás, ha nyugati luxusautókról van szó.

Oroszország 2018 és 2023 között legalább 34 millió dollár értékben importált berendezéseket és alkatrészeket az Aurus autók összeszereléséhez (a legfrissebb adatok nem érhetők). A luxusjárműveket gyártó orosz cég érzékelőket, vezérlőket, kapcsolókat, hegesztőberendezéseket és egyéb alkatrészeket vásárolt Dél-Koreából, Kínából, Indiából, Törökországból, Olaszországból és más uniós országokból.

Idén felpörgetné a termelést az orosz cég / Fotó: Alekszandr Nemenov / AFP

A szállítmányok az orosz–ukrán háború kirobbanása után is folyamatosan érkeztek, az Egyesült Államok csak idén februárban hozott a szankciókat az Aurus Motors ellen. A Reuters megkeresésére az érintett dél-koreai cégek közölték, hogy nem sértenek törvényt, így nem aggódnak, míg a kínai és az európai beszállítók nem reagáltak a hírügynökség kérdéseire, így nem tudni, hogy tovább folytatják tevékenységüket. 

A luxusszedán a 2018-as bemutatásával Oroszország demonstrálta, hogy egyre kevésbé függ a nyugati technológiától és áruktól, de valójában a járművek gyártáshoz a mai napig elengedhetetlenek a külföldi beszállítók. Mindez azért érdekes, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök idén két modellt is ajándékba adott az észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsongunnak.

Ajándék lónak ne nézd a fogát

Az orosz elnök 24 éve először utazott Észak-Koreába: Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun másfél hete átfogó stratégiai szerződést kötött, amely magában foglalja a kölcsönös segítségnyújtást. A tárgyalások között a két politikus a szórakozásra is szakított időt, Putyin egy Aurus luxuslimuzinnal vitte kocsikázni az észak-koreai vezetőt Phenjanban. A felvételek tanúsága szerint a kiruccanás jó hangulatban telt.

Kimről azt tartják, hogy lelkes autórajongó, Putyin pedig egy Aurus limuzint ajándékozott a remeteállamat irányító diktátornak. Mivel Putyin már februárban is adott egy Aurus Senat járművet az észak-koreai elnöknek, ezért Kim már két orosz luxusautóval rendelkezik. Azonban a Kim Dzsongunnak ajándékozott autókba

biztosan kerültek dél-koreai eredetű alkatrészek is.

Az észak-koreai vezető többször is legfőbb ellenségének nevezte Dél-Koreát. Viszont Kim gyűjteményében helyet foglal számos luxusautó, köztük több Mercedes, Rolls-Royce, Lexus és Maybach is. Ebből kifolyólag az észak-koreai vezető nem tiltakozik kézzel-lábbal az ellenséges országokból származó technológia ellen, így a dél-koreai alkatrészek sem zavarhatják különösebben a geopolitikai feszültségek ellenére.

Idén felpörögne az Aurus

Az Aurus négy modell gyárt, például  egy SUV és egy páncélozott változat is beszerezhető. A cég nem hozza nyilvánosságra a gyártási számokat, de elemzők szerint évente 120 darab készül. Az árazás 46,6 millió rubelnél (mintegy 198 millió forint) kezdődik, és a vállalat tavaly 107 darabot értékesített. A türkmén elnök, Serdar Berdymukhamedov is vásárolt egyet, így Putyin mellett egy másik állami vezető is előszeretettel használja.

Az Aurus Motors még 2018-ban mutatta be a járművet, de a gyártás 2021-ben kezdődött a Moszkvától ezer kilométerre fekvő Tatárföldön. A tervek szerint a cég idén megkezdi a termelést Szentpéterváron, a Toyota egykori üzemében. A létesítmény éves kapacitása 100 ezer jármű, bár a vastagabb pénztárcával megáldott fogyasztókat megcélzó vállalat valószínűleg ennél kevesebbet gyárthat a jövőben.

Mérföldkőhöz ér a kínai járműgyártás az idén

Az idén eddig mindössze 3 százalékkal nőttek Kínában az autóeladások, ám ezen belül az új generációs gépkocsik részesedése a fél év végéhez közeledve már meghaladta a 40 százalékot. Villanyautókból és tölthető hibridekből tízmilliónál is többet szerelhetnek össze az idén a kínai gyárakban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.