BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ormen Lange for gas

Megugrott a földgáz ára

Az emelkedés a Norvégiából érkező gáz mennyiségének visszaesésével magyarázható, mivel leállt az északi országban működő Nyhamna gázfeldolgozó üzem. A kiesések azt mutatják, hogy a skandináv állam kulcsfontosságú szerepet játszik Európa ellátásában.

Az európai gázár idén nem látott magasságra nőtt: a holland TTF gáztőzsdén a legközelebbi, júliusi határidős jegyzésben 1 megawattóra 36,15 eurón zárt, ami 5,64 százalékkal magasabb a pénteki záróértéknél. Az energiahordozó ára három hónapja 27,29 eurón, egy éve 43,74 eurón, két éve 59,86 eurón zárt.

Ormen Lange for gas
Fotó: AFP

Az emelkedés a Norvégiából érkező gáz mennyiségének visszaesésével magyarázható, mivel leállt az északi országban működő Nyhamna gázfeldolgozó üzem. A kiesések azt mutatják, hogy a skandináv állam kulcsfontosságú szerepet játszik Európa ellátásában, miután az orosz–ukrán háború kirobbantása miatt kevesebb orosz gáz érkezik a kontinensre.

Míg korábban Európa gázellátásának mintegy harmada érkezett Oroszországból, mostanra a régió egyre inkább a Norvégiából érkező csővezetékes áramlásoktól, valamint az Egyesült Államokból és Katarból érkező cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) szállítmányoktól függ. A piac még az energiaválság átvészelése után is nagyon érzékeny az ellátási problémákra, 

az árak pedig gyorsan nőnek, ha eltérés van a tervezett szezonális karbantartási tervektől.

A Bloomberg szerint a problémát tetézi, hogy az európai LNG-behozatal csökkent az elmúlt hetekben, mivel Ázsiában a hőhullám miatt több energia fogy, így megnőtt az energiahordozók iránti kereslet. Ez pedig fokozza a rakományokért folyó versenyt, így a holland határidős gázügyletek már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek.

Gazprom után Equinor – ismét egy lábon áll Európa gázellátása

A totális állami befolyás alatt álló orosz gázóriás után most egy piaci szemléletű norvég gázmonopólium vált az öreg kontinens legnagyobb szállítójává. Az egy lábon állás tehát nem sokat változott. Jelenleg Norvégia szállítja a blokk gázszükségletének 30 százalékát, míg a Gazprom a háború előtt a 35 százalékát fedezte. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.