BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Claudia Sheinbaum Closing Campaign
Claudia Sheinbaum Pardo lesz Mexikó első női és sorban a 66. elnöke.

Megválasztották Mexikó első női elnökét, aggódik a piac

Brutális fölénnyel nyerte meg a mexikói választást Claudia Sheinbaum Pardo. A bolgár és litván felmenőkkel rendelkező politikus ezzel a közép-amerikai ország első női elnöke lesz. A Morena kormánypárt az előrejelzetthez képest is nagyobb győzelmet aratott, a piac mégis aggódik az alkotmányozó többség miatt, a peso pedig gyengült hétfőn.

A Spanyolországtól kétszáz éve függetlenné vált ország történetében a 62 éves Claudia Sheinbaum Pardo lesz az első női és sorban a 66. elnök. Sheinbaum ősszel léphet hivatalba hat évre, mentorát, Andrés Manuel López Obradort váltva az elnöki székben. Sheinbaum választási győzelmét a közvélemény-kutatások előre jelezték, ellenfelei pedig már el is ismerték a sikerét, és gratuláltak neki.

Claudia Sheinbaum Closing Campaign
Claudia Sheinbaum Pardo lesz Mexikó első női elnöke
Claudia Sheinbaum Pardo lesz Mexikó első női elnöke / Fotó: AFP

Az előzetes adtok szerint a baloldali Morena párt színeiben induló Claudia Sheinbaum Pardo a szavazatok 58,3 százalékát, a konzervatív Nemzeti Akciópárt klímakutatója, Xóchitl Gálvez, a szavazatok 26,6 százalékát, míg a balközép Polgári Mozgalom párti Jorge Álvarez Máynez 9,9 százaléknyi szavazatot kapott a vasárnapi mexikói választáson, amelyen a részvétel 60 százalékos volt.

Sheinbaum Obrador politikájának a folytatását ígérte, beleértve az idős emberek és egyedülálló anyák anyagi megsegítését, a szegénynegyedek infrastrukturális fejlesztését, valamint a katonaság hatáskörének kiterjesztését a belbiztonság biztosításában. Sheinbaum egy plurális, sokszínű és demokratikus Mexikó megteremtését ígérte a választóinak, ahol minden egyes mexikóiról különbségtétel nélkül gondoskodnak.

Vasárnap esti beszédében ígéretet tett a központi banki autonómia és a költségvetési fegyelem tiszteletben tartására, valamint a külföldi befektetések támogatására is, egyúttal több befektetésre is felszólítva a megújuló energiába.

Ki az a Claudia Sheinbaum Pardo?

Claudia Sheinbaum Pardo apai nagyszülei Litvániából emigráltak Mexikóvárosba az 1920-as években, míg anyai nagyszülei a bulgáriai Plovdivból menekültek oda a holokauszt elől az 1940-es évek elején. 

Mindkét szülője kutató: anyja biológus és a mexikói egyetem természettudományi professzor emeritusa, apja vegyészmérnök volt, bátyja pedig fizikus. Sheinbaum maga is PhD-fokozattal rendelkező kutató, szakterületei a fenntartható fejlődés, a megújuló energiagorrások és az energiahatékonyság növelése. 

A politikai életben eddigi legnagyobb eredménye az volt, hogy 2018 és 2023 között

 Mexikóváros első női polgármestere volt.

A modernkor legerőszakosabb mexikói választása

Az elnöki poszton kívül több mint 20 ezer képviselőhelyért folyt a verseny vasárnapig, ám nemcsak a jelöltek között, hanem az alvilágban is. Mivel a bűnözői csoportok mindenáron velük baráti viszonyt ápoló vezetők beiktatását akarták elérni, a küzdelem sok esetben fegyveres összecsapássá fajult. Ennek következtében több mint 30 jelölt meghalt, több százan pedig visszaléptek a versenytől. Az indulatok a választás napjára sem csitultak el, vasárnap ketten vesztették életüket Puebla állam szavazóhelyiségeiben.

Kihívásos külpolitika elé néz az első női elnök

Az új mexikói elnök feszült tárgyalásokra számíthat a Fehér Házzal a Mexikóból az Egyesült Államokba érkező migránsáradat valamint a fentanil kábítószer kereskedelme miatt.

A mexikói tisztviselők arra számítanak, hogy ezek a tárgyalások nehezebbek lesznek, ha az Egyesült Államok elnöke ismét Donald Trump lesz, aki megfogadta, hogy 100 százalékos vámot vet ki a Mexikóban gyártott kínai autókra, és különleges erőket vet be a drogkartellek elleni küzdelemben – jegyezte meg a The Guardian.

Túl nagyot győzött a kormánypárt, gyengült a peso az amerikai dollárhoz képest

A peso a kormánypárt – hatalmi centralizációt erősítő – földcsuszamlásszerű győzelmére gyengüléssel reagált. 

Az előzetes eredmények szerint a kormányzó Morena párt és szövetségesei úgynevezett szupertöbbséget szereztek az alsóházban és legalább egyszerű többséget a szenátusban. Ez azt jelenti, hogy nagyobb győzelmet arattak a közvélemény-kutatások által előrejelzettnél.

A kétharmados többség pedig megnyitja a teret az alkotmányos reformok előtt.

A kongresszusi eredmények határozzák meg, hogy a Morena képes lesz-e elfogadni Lopez Obrador törvénymódosítási javaslatait a képviselők számának csökkentésére, a legfelsőbb bíróság bíráinak közvetlen megválasztására, a független szabályozók, például a trösztellenes bizottság megszüntetésére, valamint új nyugdíjkötelezettségek és kötelező minimálbér-emelések megállapítására.

Ha a mexikói intézményrendszert aláásó, unortodox politika valósul meg, Latin-Amerika második legnagyobb gazdasága várhatóan veszít népszerűségéből a befektetők körében. A peso akár 19,20-ra is gyengülhet a dollárral szemben a Morgan Stanley korábbi elemzése szerint.

Mexican President Obrador casts his vote during Mexico's general elections
Lopez Obrador kormánya alatt a mexikói peso kiemelkedően teljesített a nagyobb valuták közt / Fotó: AFP

A peso volt a legjobban teljesítő jelentősebb valuta az elmúlt hat évben. Lopez Obrador kormánya fenntartotta a költségvetési fegyelmet egészen az idei választási évig. Sheinbaum két számjegyű előnye a politikai folytonosságot üzente, ami hozzájárult ahhoz, hogy a peso stabil maradjon az elmúlt hónapokban. A befektetők stabilitást láttak abban, hogy Sheinbaum elnöksége piacbarátabb megközelítést hozhat. A Morgan Stanley elemzői szerint, a megválasztott elnök nyitottabb lehet a magánbefektetésekre az energiaszektorban – mutatott rá a Bloomberg.

Mivel az új kongresszus szeptemberben, Sheinbaum pedig októberben léphet hivatalba, eltart egy ideig, amíg kiderül, hogy a befektetők félelmei vagy korábbi kedvező várakozásai igazolódnak-e be.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.