BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furcsa gazdaságpolitika: bebörtönzésekkel stabilizálná pénze árfolyamát Mianmar

Mianmarban zuhan a fizetőeszköz, a kyap értéke, így a junta szokatlan lépése szánta el magát. Az árfolyam stabilizálása érdekében elkezdték levadászni az illegális deviza-, arany- és ingatlankereskedőket. Miamarban a feketepiacon már kétszer többet fizetnek egy dollárért, mint a hivatalos jegybanki árfolyam.

Arany- és devizakereskedőkre, illetve külföldi ingatlanokat árusító ügynökökre csapott le a mianmari junta, amely a helyi valuta stabilizálása érdekében több mint 35 embert vett őrizetbe az elmúlt két nap alatt – közölte kedden az állami média.

MAE SOT, THAILAND - APRIL 11: A Thai military personnel on armored vehicles stands guard near the Thai-Myanmar border in Mae Sot, Thailand on April 11, 2024. Myanmar ethnic rebels and civilian militia took over from the military forces the town of Myawaddy, a crucial trade hub near the Thai border. Valeria Mongelli / Anadolu (Photo by Valeria Mongelli / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Mianmar
Furcsa gazdaságpolitika: bebörtönzésekkel stabilizálná pénze árfolyamát Mianmar / Fotó:  AFP

Az állami média közlése szerint az őrizetbe vettek közül öt embert thaiföldi társasházi lakások illegális értékesítésével gyanúsítanak, további 14 embert pedig a devizaárfolyam destabilizálásának gyanújával vettek őrizetbe.

A kyap árfolyama rekordmélységbe zuhant az elmúlt hét során, a feketepiacon dolláronként megközelítőleg 4500-ra, amely több mint kétszerese a mianmari központi bank által megadott árfolyamnak.

Tömeges letartóztatások Kínában és Mianmarban internetes csalás miatt

Internetes csalás gyanújával több mint nyolcszáz embert vettek őrizetbe a mianmari és a kínai rendőrségnek a két ország közös határán végrehajtott, összehangolt nyomozása eredményeképpen.

„A kormány azon dolgozik, hogy biztosítsa az országban a stabilitást és jogállamiságot” – írta a Global New Light of Mianmar nevű állami lap kedden, ahol képeket is közöltek a gyanúsítottakról. „A biztonsági szervek felléptek az ország gazdasági fejlődését akadályozó spekuláns vállalkozások ellen” – tették hozzá.

További 21 embert az arany árfolyamának destabilizálási gyanújával vették őrizetbe 

– szerepelt a lap hétfői jelentésében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.