BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajjal és arannyal fizetnek a globális árnyékgazdaságban

Az amerikai szankciók Pekinghez láncolták az autoriter rezsimeket. Egy szakértő szerint a kínai olajbevételek támogatják az iráni és az orosz gazdaságot, s aláássák a nyugati szankciókat.

Papírforma szerint a nyugati szankciók és exportkorlátozások azt célozzák, hogy Amerika közvetlen katonai beavatkozás nélkül, a dollár erejével győzze le a demokrácia ellenségeit. Úgy tűnik, Washington akaratlanul is létrehozott egy globális árnyékgazdaságot, amely Peking vezetésével összeköti az autoriter rezsimeket: 

  • Oroszországot, 
  • Iránt, 
  • Venezuelát és 
  • Észak-Koreát. 
Chinese,Flag,Near,Port.,Arrows,Of,Cranes,From,Sea,Harbor.
Fotó: Shutterstock

Mivel ezek a gazdaságok csak korlátozottan férnek hozzá a nyugati árukhoz és piacokhoz, ezért jobb híján Kínával üzletelnek. Peking három OPEC+-országtól – Oroszország, Irán és Venezuela – diszkontáron kapja a kőolajat, ami nem kis tétel, miután a világ legnagyobb olajimportőréről van szó, amely tavaly 11 millió hordó olajat vásárolt naponta. Míg cserébe szankcionált termékeket ad az olajszállítóknak.  

A kínai olajbevételek támogatják az iráni és az orosz gazdaságot, s aláássák a nyugati szankciókat

– mondta Kimberly Donovan, az Atlanti Tanács, egy washingtoni székhelyű agytröszt munkatársa. Donovan ezt

a csoportot az elkerülés tengelyének nevezi,

mert a kínai valutát és fizetési rendszereket használják a kereskedelemre, ami korlátozza a nyugati hatóságok hozzáférését a pénzügyi adatokhoz, és gyengíti a szankciók érvényesítésének képességét.

A vámnyilvántartások szerint a kínai cégek tavaly 60 szállítmányt küldtek egy orosz vállalatnak egy olyan beszerzési csatornán keresztül, melynek révén Irán katonai drónokat gyárt Oroszországban. 

Az oroszok ukrajnai háborúja gazdasági és stratégiai lehetőség Teheránnak. A katonai drónflották értékesítése és az oroszországi gyártóüzem nemcsak jövedelmet biztosít Iránnak, de erősíti katonai erejének nemzetközi megítélését, s értékes háborús adatokkal szolgál a hadiiparának.

Kína átlagos napi olajimportja
 

 

Venezuelának pedig nemcsak fegyvereket szállít Irán, hanem technológiai segítség nyújt az energetikai infrastruktúra működtetéséhez.  

Caracas arannyal fizet Teheránnak,

amit nehezebb nyomon követni, mint a pénzátutalásokat. Ezért kiváló eszköz a szankcionált országok számára, hogy megkerüljék a nyugati bankrendszert.

Nem véletlen, hogy olajjal és arannyal fizetnek a szankcionált országok. Washington ugyanis sikerrel fenyegette meg a nagy kínai bankokat, hogy kizárja azokat a dollárelszámolású üzletekből, ha jüankifizetéseket teljesítenek orosz cégeknek. Persze, az ellátási láncok újraépülnek, homályos hátterű regionális kínai bankok veszik át az orosz finanszírozást, melyek nem érintettek a dollárban denominált üzletekben, ezért kevésbé kell félniük az amerikai szankcióktól. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.