BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tetőfokára hágott a vásárlókedv Szlovákiában, mindent visznek, ami pénzbe kerül

A Szlovákiában uralkodó vásárlókedvet jól mutatja, hogy a boltok és webshopok mellett az éttermek, vendéglők forgalma ugyancsak bővült, mégpedig lendületesen. A GDP meglepően erőteljes növekedéséhez kiemelten hozzájárult az izmos belső fogyasztás.

Szlovákiában meglódult a kiskereskedelmi forgalom és a gazdasági növekedés üteme is. Áprilisban állandó árakon számolva 9,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2023 áprilisához viszonyítva, havi szinten pedig 2,4 százalékkal – jelentette a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). 

Szlovákia Slovakia, Bratislava, café terrace in the historic center (Photo by PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Pozsonyban, Szlovákia fővárosában is pörög a kiskereskedelem / Fotó: AFP

 

Volt honnan növekednie a szlovák fogyasztásnak

Ez a leggyorsabb havi növekedés 2022 márciusa óta. Tény, hogy volt honnan növekednie, mert tavaly tavasszal a magas infláció miatt – állandó árakon számolva – éppenséggel stagnált a kereskedelem. 

Leginkább 

  • a webáruházak forgalma szárnyalt, 44,5 százalékkal lőtt ki egy év alatt, 
  • a specializált üzletek (cipő-, ruházati boltok, gyógyszertárak, drogériák) forgalma 13,8 százalékkal kúszott feljebb, 
  • a hiper- és szupermarketek forgalma pedig 4,2 százalékkal. 

A vásárlókedvet jól mutatja, hogy az éttermek, vendéglők forgalma ugyancsak bővült, mégpedig lendületesnek mondható 9,1 százalékkal.

Az ország első negyedévi gazdasági növekedése a legdinamikusabb az utóbbi két évben. 2023 első negyedéhez viszonyítva 2024 első 3 hónapjában 2,7 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP), 2023 utolsó negyedéhez viszonyítva, a szezonális hatást kiszűrve pedig 0,7 százalékkal. 

Kilőtt a GDP is északi szomszédunkban, ám nőtt a büdzsé hiánya is

Folyó árakon számolva az első negyedévi GDP 29,8 milliárd eurót tett ki, ami 8 százalékkal magasabb a tavaly év eleji szintnél. A meglepően lendületes növekedéshez kiemelten hozzájárult az izmos belső fogyasztás. A háztartások az inflációs hullám levonulása és az újra növekvő reálbérek hatására a vizsgált időszakban (2023 tavasz–2024 tavasz) 4,1 százalékkal többet költekeznek. 

Az elemzői konszenzus szerint Szlovákia idei gazdasági növekedési üteme 1,9–2 százalék közötti lehet. Például az UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia a friss adatok birtokában az eredeti 1,4 százalékról 1,9 százalékra emelte a 2024-re vonatkozó becslését. Az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár elemzői pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az első negyedévben nominálisan robusztusnak mondható 9 százalékkal nőttek a bérek, ami lehetővé teszi, hogy idén lendületben maradjon a gazdaság.

Egyetlen rossz hír árnyékolja be a képet: a pénzügyminisztérium csütörtöki jelentése szerint az állami költségvetés hiánya május végére elérte a 3,977 milliárd eurót, ami az ötödével rosszabb a 2023-as év idevágó mutatójánál. A deficit növekedése annak a számlájára írható, hogy az időarányos kiadások tavalyhoz képest közel 500 millió euróval emelkedtek, miközben a bevételek 166 millióval estek vissza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.