BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Prime Minister of India Narendra Modi during the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) jpmorgan

A kontinensnyi ország gazdaságpolitikáját kritizálta a JPMorgan

A megnövekedett kiadásokat az adóemelés helyett eszközeladásokkal kellene támogatni. A JPMorgan elemzője szerint a Modi-kormány csak így tudja elérni a választási ígéreteit.

Újdelhink újra az eszközeladások bővítésére kellene fókuszálnia, hogy az adókon túl is legyen bevételi forrása a tervezett kiadások finanszírozásához – nyilatkozta a Bloombergnek Sajjid Chinoy, a JPMorgan Chase vezető indiai közgazdásza, aki szerint a kormány csak így tud biztonságos költségvetési pályán maradni.

Prime Minister of India Narendra Modi during the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) jpmorgan
Narendra Modi kormányának a JPMorgan szerint az adóemlések helyett az eszközeladásokra kellene fókuszálnia / Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Narendra Modi miniszterelnök, aki múlt hónapban pályafutásának egyik leggyengébb támogatottságával tarthatta meg a hatalmat, most jelentős nyomás alatt áll, hogy többet költsön a lakossági fejlesztésekre – főleg a rá szavazó szegényebb rétegek közelében –, amellyel párhuzamosan most koalíciós partnereinek követeléseit is teljesítenie kell.

A kedden közzétett szövetségi költségvetés azonban kisebb hiányt célzott meg idén, mint az előző években, s bár az indiai jegybank rekordszintű nyeresége és az adóbevételek megugrása ezt akár támogatni is tudná, a tervezett beruházási projektek és fejlesztések mellett ez lehetetlennek tűnik.

Sokan tartanak az adóemeléstől, de egy másik bevételi forrás, az eszközértékesítések bővítése sokkal kézenfekvőbb lenne. A kormány óriási állományt halmozott fel az elmúlt években, amelyből a nemzetközi piac szívesen bevásárolna 

– kommentálta a költségvetési tervet Chinoy, kiemelve, hogy egy adóemelési program megnyomorítaná a lassan növekvő keresletet és a fogyasztást is.

Elképesztő összeget spórol India az olcsó orosz olajjal

Az állami finomítók már hosszú távú szerződésekről tárgyalnak Moszkvával.

Modi célja, hogy idén márciusig 500 milliárd rúpiával emelje a költségvetést, amellyel így hatékonyabban támogathatnák a humán tőkebefektetéseket és elkezdhetnék felszámolni a szegénységet, ami továbbra is a tartós növekedés legnagyobb akadálya a világ legnépesebb országa számára.

Az Economic Times szerint pedig jövőre még tovább csökkentenék a hiányt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy India végre elnyerje a jobb hitelminősítést, ami a külföldi befektetőket is elcsábíthatná; jelenleg ugyanis az államadósságuk a legalacsonyabb szintre van értékelve.

A következő 10 évben a dél-ázsiai országnak hatalmas kiadási kötelezettségei lesznek, ezt pedig csak rugalmas bevételnövekedéssel lehet ellensúlyozni 

– figyelmeztetett a JPMorgan közgazdásza.

Az agresszív eszközszórástól azonban óva intett: a közelmúltban az állami vállalatok nagy értékű eladása kevés sikerrel járt, a kormány pedig kénytelen volt a tőzsdén keresztül részvényere bontani az üzleteket. Ez a kudarc pedig elijesztheti Modit ettől a kézenfekvő megoldástól.

JPMorgan: India vezeti a feltörekvő gazdaságokat

Javította India növekedési kilátásait a JPMorgan a héten nyilvánosságra hozott GDP-adat hatására, amely azt mutatta, hogy a világ ötödik legnagyobb gazdaságának bővülése az első negyedévben éves bázison 6,1 százalékra gyorsult az előző három hónapban mért 4,5 százalékról.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.