BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor látogatása alatt is súlyos áramszünetek sújtják Ukrajnát

Drasztikus az energiahelyzet Ukrajnában, kedden több mint 12 órás áramkimaradás várható. Orbán Viktor látogatása alatt sem szűnnek meg az áramszünetek.

A nyári kánikula és a tikkasztó hőség miatt magasabb áramfogyasztás várható a héten Ukrajnában. Ezzel összefüggésben az áramszünetek is hosszabbak lesznek. A Zakarpattyaoblenergo megyei áramszolgáltató közzétette a július 2-re tervezett óránkénti áramkimaradások ütemtervét – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

KYIV, UKRAINE - JUNE 17: A view of the dark city during the power outages in Kyiv, Ukraine on June 17, 2024. Volodymyr Kudrytskyi, Chairman of the Management Board of NPC Ukrenergo - the main electricity provider company in Ukraine said in the next few weeks, the schedules of power outages from 11:00 to 23:00 will be slightly longer than at other times of the day. Three things affect how long the outages will last: repairs of nuclear power units, imports of electricity from abroad and weather, which affects consumption. Danylo Antoniuk / Anadolu (Photo by Danylo Antoniuk / ANADOLU / Anadolu via AFP)
áramszünet, áramkimaradás, Ukrajna
Kedden több mint 12 órás áramkimaradás várható Ukrajna több részén is / Fotó: AFP

Az ukrajnai áramszolgáltató vállalat hétfő esti tájékoztatása szerint kedden előreláthatóan 12-13 órányi áramszünetre kell számítani. Bővebb információt az áramkimaradásokról a lakosság megyei áramszolgáltató hivatalos oldalán érhet el. A szolgáltató ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy az áramszünetek hossza és az ütemterv is módosulhat.

Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint, a hét folyamán a délutáni órákban (16:00-tól 24:00-ig) szigorítják az áramellátás korlátozását.

Az érintett időszakban a lakosságot arra kérik, hogy takarékoskodjanak az elektromos energiával és ne használjanak egyidejűleg több nagy teljesítményű készüléket.

Jelenleg 475 település maradt áram nélkül Ukrajnában. Az áramkimaradások leginkább a harci cselekmények miatt történnek, amelyek érintik Donyeck, Szumi, Harkiv, Herszon, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Csernyihiv megyét. Ezen kívül műszaki okokból – a hőség miatt – a magasfeszültségű vezetékek és a berendezések ki lettek kapcsolva több területen, többek között Kárpátalján, Ivano-Frankivszkban, Lembergben, Poltavában.

Az ukrán energiaimport hétfőn Romániából, Szlovákiából, Lengyelországból, Magyarországról és Moldovából összesen 28139 megawattóra volt, a csúcsidőszakban a teljesítmény elérheti az 1567 megawattot is.

Orbán Viktor már megérkezett Kijevbe, kiderült, miről tárgyal

A magyar miniszterelnök az orosz–ukrán háború kezdete óta először utazik Ukrajnába. Orbán Viktor találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.