BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Axel Springer

Axel Springer - átalakulhat Európa legnagyobb médiabirodalma

Tárgyalások folynak az egyik legnagyobb német médiabirodalom feldarabolásáról. Az Axel Springer érdekeltségében olyan lapok vannak, mint a Politico amerikai kiadása, a szintén amerikai Business Insider, a német Bild és a Die Welt. A vállalat 2015-ben sikertelenül próbálkozott a Financial Times megvásárlásával is.

Mathias Döpfner német milliárdos és az amerikai KKR magántőkecsoport az Axel Springer médiavállalat átszervezését tervezi –- adta hírül a Financial Times. (FT)

Axel Springer
Matthias Döpfner, az Axel Springer nagytulajdonosa / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A jelenlegi javaslatok szerint Európa legnagyobb lapkiadójának, az Axel Springernek a vezérigazgatója, Döpfner és Friede Springer, a cégalapító özvegye nagyobb felelősséget vállalhatna a csoport médiatulajdonaiért. A cég online hirdetési oldalait viszont a KKR és a Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) vehetné át. Ezek a vállalatok együttesen a legnagyobb részesedéssel rendelkeznek az Axel Springerben.

Az Axel Springer birodalom

A médiakonglomerátum a Bild és a Die Welt című német kiadványok, valamint a Business Insider és a Politico, az egyik legmeghatározóbb internes hírportál amerikai oldalainak tulajdonosa. A vállalat 2015-ben sikertelenül próbálkozott a Financial Times megvásárlásával is.

Az FT két forrása is azt állította, hogy az Axel Springer online hirdetési üzletága jövedelmezőbb, mint a médiaüzletága, ami azt jelenti, hogy Döpfnerék extra kompenzációt kérhetnek. A csoporthoz tartozik többek között a StepStone állásportál, valamint az AVIV, a SeLoger, az Immowelt és az Immoweb ingatlanoldalak is.

Ugyanezek a források azt is megemlítették, hogy a KKR az Axel Springerből való kilépését készíti elő az online hirdetési szegmens átvételével. A magántőke-társaság öt évvel ezelőtt Döpfnerrel közösen vezette ki a médiakonglomerátumot a tőzsdéről.

Az FT szerint az ügylet megnyitná az utat Döpfner előtt, hogy további felvásárlásokat hajtson végre. A milliárdos egykori zenei újságírói gondolkodását ismerő személyek szerint 

kifejezte érdeklődését a The Wall Street Journal megvásárlása iránt,

ha az eladósorba kerülne. Az üzleti körök konzervatív lapja jelenleg a Rupert Murdoch által fémjelzett News Corp. tulajdonában van.

A felvásárlás és a tőzsdei kivezetés

A KKR 2019-ben közel 3 milliárd eurót fizetett – csaknem 40 százalékos prémiummal – egy kisebbségi részesedésért, így Döpfnerrel közösen kivezették a tőzsdéről az Axel Springert. Később részvényeik egy részét eladták a CPPIB-nek, amely jelenleg 12,9 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban. Így a KKR-nek és a CPPIB-nek együttesen 48,5 százaléka van az Axel Springerben, viszont Döpfner nélkül nem hozhatnak döntéseket. A német milliárdos a részvények mintegy 22 százalékát birtokolja, de ennek kétszeresének megfelelő szavazati joggal rendelkezik.

Az elmúlt évben az Axel Springer jelentős elbocsátásokat hajtott végre, és bezárt egy sor regionális irodát. Az elmúlt négy évben a médiabirodalom több mint 750 millió euró osztalékot fizetett ki.

Az Axel Springer a StepStone állásközvetítő platform tőzsdei bevezetését is tervezte, 7 milliárd eurós cégértékben reménykedve. Ez azonban nem valósult meg az európai tőzsdei bevezetések drámai visszaesése miatt végül elmaradt. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.